10 oktober 2018

Economische groei en klimaatverandering: Mark Sanders duidt Nobelprijs voor de Economie 2018

Mark Sanders
Dr. Mark Sanders

Waarom hebben William Nordhaus en Paul Romer de Nobelprijs voor de Economie 2018 gewonnen? Econoom Mark Sanders duidt in uur tijd hun baanbrekende onderzoek naar economische groei, klimaaverandering en technologische innovatie. En hij legt de link met het onderzoek dat wordt gedaan aan de Universiteit Utrecht.

Nobelprijs voor de Economie 2018

De Sveriges Riksbank-prijs in de economische wetenschappen ter nagedachtenis van Alfred Nobel 2018 gaat naar William D. Nordhaus "voor de integratie van klimaatverandering in langetermijn-macro-economische analyses" en Paul M. Romer "voor het integreren van technologische innovaties in macro-economische langetermijnanalyses."

Het werk van deze twee laureaten heeft sterke banden met de Universiteit Utrecht. William Nordhaus was een medewerker van Tjalling Koopmans, de laureaat van de Prijs van 1975 (en alumnus van de Universiteit Utrecht), en bezocht de Universiteit van Amsterdam in 2008, toen hij de Centennial Lecture van Tjalling C. Koopmans gaf op 'Global Warming and Climate Change'. Het werk van Paul Romer is veel gebruikt in onderzoek naar menselijk kapitaal, innovatie, ondernemerschap en economische groei door Utrechtse wetenschappers.

Duurzame economische groei

Het onderzoek van William Nordhaus en Paul Romer heeft nieuwe inzichten opgeleverd over hoe duurzame wereldwijde economische groei kan worden bereikt.
Op maandag 15 oktober van 11: 30-12: 30 zal dr. Mark Sanders het academische werk van de Nobelprijswinnaars introduceren en hun relevantie toelichten voor de Utrecht University School of Economics en het brede onderzoek aan de Universiteit Utrecht naar duurzaamheid (Pathways to Sustainability) en naar Institutions for Open Societies.

Datum: 15 oktober
Tijd: 11: 30-12: 30 uur
Locatie: Universiteit Utrecht, International Campus, Spinoza Hall , lokaal 106, Kriekenpitplein 18-19

Aanmelden voor deze lezing is niet nodig.

Bezoek de link naar de Powerpoint presentatie van de Nobelprijs lezing van Mark Sanders.