E-learning ondernemerschap voor alle UU-masterstudenten
Ondernemerschapsonderwijs
Het masterprogramma Social, Health and Organisational Psychology heeft samen met het UU Centre for Entrepreneurship een e-learning ontwikkeld om Nederlandse en internationale masterstudenten voor te bereiden op het ondernemerschap. De e-learning is beschikbaar voor alle UU-masterstudenten via het LLL-platform.
De e-learning Entrepreneurship: from spark to lift-off begint met het onderuit halen van een hardnekkig stereotype, namelijk dat ondernemerschap enkel zou draaien om veel geld verdienen. 'Een bedrijf starten' is een smalle opvatting van ondernemerschap. Tegenwoordig wordt een bredere definitie gehanteerd, waarbij ondernemend zijn betekent dat je in actie komt en via trial-en-error leert om iets nieuw te creëren dat waarde heeft voor anderen (vrij naar Lackéus, 2015).
De online modules zijn een laagdrempelig middel voor studenten om te kijken of ondernemerschap iets voor hen is,
aldus Rianne Poot van het UU Centre for Entrepreneurship (UtrechtCE). Voor studenten die al zeker weten dat ze een onderneming willen opzetten, begeleidt de e-learning hun proces van idee tot onderneming.
Het laatste deel van de e-learning is gericht op de praktische kant van het oprichten en bestieren van een eigen bedrijf in Nederland.
Entrepreneurship: from spark to lift-off
De e-learning is Engelstalig en neemt ongeveer twaalf uur in beslag. Er is geen voorkennis nodig. Het is de bedoeling dat studenten die de e-learning volledig hebben afgerond straks een edubadge kunnen aanvragen, als digitale bewijs voor de opgedane kennis en vaardigheden.
Ondernemerschapsstage
Voor studenten van het masterprogramma Social, Health and Organisational Psychology is de e-learning onderdeel van een nieuwe cursus: de ondernemerschapsstage. De pilot hiervoor start in februari 2023.
De e-learning is ontwikkeld door Fréderique Purnot en Veerle Brenninkmeijer (vanuit het masterprogramma Social, Health & Organisational Psychology) en Rianne Poot (UtrechtCE), met dank aan een bijdrage van het Utrechts Stimuleringsfonds Onderwijs (USO) van de faculteit Sociale Wetenschappen. Omdat er een bredere behoefte bestaat binnen de Universiteit Utrecht om studenten iets te leren over ondernemerschap, is de e-learning is opengesteld voor alle faculteiten en opleidingen. Fréderique Purnot, docent bij Psychologie: Zo bereiden we onze studenten voor op een toekomst in een constant veranderende wereld waarbij een vleugje ondernemerschap altijd van pas kan komen.
Waarom hebben we ondernemerschapsonderwijs nodig?
De wereld waarin we leven zit vol onopgeloste problemen. Problemen die vragen om een interdisciplinaire en innovatieve aanpak om ze op te lossen. De Universiteit Utrecht wil haar studenten voorbereiden op het helpen oplossen van (een deel van) deze problemen: door excellent onderzoek, door het creëren van innovatieve oplossingen in hun werkomgeving of door het starten van een eigen bedrijf. Ondernemerschapsonderwijs helpt studenten om niet te stoppen bij het vinden van een oplossing, maar deze oplossing ook echt te realiseren.
Het Utrecht University Centre for Entrepreneurship (UtrechtCE) helpt docenten met cursusontwikkeling en -verbetering, verzorgt gastlessen en faciliteert een actieve docentencommunity.