6 september 2011

Duurzaamheidhoogleraar Jacqueline Cramer krijgt ‘Duurzaam Lintje’

De Utrechtse hoogleraar Jacqueline Cramer ontving vanmiddag een Duurzaam Lintje uit handen van minister Marja van Bijsterveldt. Het Duurzame Lintje is de enige onderscheiding in Nederland op het gebied van duurzaamheid en bedoeld als eerbetoon aan mensen die zich op een bijzondere manier hebben ingespannen voor duurzaamheid. Het lintje is in 2008 in het leven geroepen door de organisatie Duurzame Dinsdag.

Jacqueline Cramer krijgt het Duurzame Lintje omdat zij zich volgens de jury als consultant, wetenschapper, toezichthouder, maar vooral als minister in het kabinet Balkenende IV heeft ingezet voor een duurzame samenleving. Jury: “Zij heeft in haar carrière een grote staat van dienst opgebouwd en werkt nu als hoogleraar Duurzaam innoveren bij de Universiteit Utrecht en zij is directeur van het Utrecht Sustainability Institute”.

Hoogleraar Duurzaam innoveren

In 2010 is Jacqueline Cramer benoemd tot hoogleraar Duurzaam innoveren aan de Faculteit Geowetenschappen. Ook is zij directeur van het Utrecht Sustainability Institute (voorheen Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid). Dit Utrechtse instituut is in het leven geroepen om een positief antwoord te geven op het groeiend aantal vraagstukken op het gebied van duurzaamheid: klimaatverandering, energieafhankelijkheid, grondstoffen- en waterschaarste, explosieve urbanisatie en met dit alles gepaard gaande sociale en economische spanningen.

Duurzaam Lintje voor Herman Wijffels in 2010

In 2010 kreeg ook Herman Wijffels, hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht, een Duurzaam Lintje. Wijffels promootte als voorzitter Natuurmonumenten een bredere visie op de groene component van duurzaamheid, en hij droeg bij aan de integratie van duurzaamheid in de regeringsverklaring van Kabinet Balkenende IV.

Over Duurzame Dinsdag en Duurzaam Lintje
Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 3550, perscommunicatie@uu.nl.

Faculteit Geowetenschappen: een duurzame Aarde voor toekomstige generaties