Dutch Data Prize voor YOUth-onderzoek

Tijdens de Fair Data Day in de Jaarbeurs is de Dutch Data Prize toegekend aan de YOUth Cohortstudie van de Universiteit Utrecht en het UMCU. De jury roemde de dataset van YOUth: “Deze is van grote waarde voor vele onderzoeksgebieden.” Coosje Veldkamp, projectmanager bij YOUth, en datamanager Ron Scholten konden hun geluk niet op: “We zijn al 9 jaar bezig met het verzamelen en het FAIR maken van onze data. Het is een teamprestatie: met verschillende mensen van de universiteit hebben we zeer gevoelige data, namelijk data van kinderen, op een veilige manier toch toegankelijk weten te maken voor andere onderzoekers. Dat we daar nu een prijs mee winnen, is een prachtige erkenning.”

Winnaars Dutch Data Prize

Bij de start van het YOUth-onderzoek, het Utrechtse onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen, realiseerde hoogleraar Biologische Ontwikkelingspsychologie en hoofdonderzoeker van YOUth Chantal Kemner zich al dat de te verzamelen data FAIR (dat is: Findable, Accessible, Interoperable en Reusable) moest zijn. Veldkamp: “Dankzij Chantals ambities op het gebied van Open Science is er een data-infrastructuur ontwikkeld waarmee complexe en gevoelige data toch op een veilige manier opgeslagen en gedeeld kunnen worden.”

Voorbeeld

Veldkamp benadrukt dat de prijs een erkenning is voor het hele team dat zich met de data bezig heeft gehouden. Dat team kent een uiteenlopend personeelsbestand. “In het KKC, het KinderKennisCentrum van YOUth waar ons onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen is ondergebracht, werken onder anderen meetassistenten, datamanagers en technici samen. Er is een managementteam, en er wordt nauw samengewerkt met mensen van de Universiteitsbibliotheek en ITS.” Veldkamp denkt dat het gehele project een voorbeeld kan zijn voor dataverzameling en -uitgifte. “Als wij dit kunnen met dit soort gegevens, zou eigenlijk bijna iedereen zijn gegevens FAIR moeten kunnen maken.”

Wij hebben laten zien dat Utrecht dit soort FAIR-datasets kan produceren.

Anonimiseren

De Dutch Data Prize bestaat onder meer uit een geldbedrag. Veldkamp heeft al een idee waar het geld aan besteed kan worden. “We hebben data die nog altijd niet gedeeld kan worden met anderen. Denk aan interacties tussen ouder en kind, die we hebben vastgelegd op video. Ook die data willen we kunnen delen met onderzoekers die daar iets aan hebben. Met het prijzengeld kunnen we dit soort data allicht verder anonimiseren.”

Day after

De ochtend na de uitreiking heeft een groot deel van het YOUth-team nog eens feest gevierd. In het KKC waren er tompoezen voor iedereen die mee heeft gewerkt aan het vervaardigen van de dataset. De trofee en de cheque staan, voor nu, goed zichtbaar op de balie van het KKC. Veldkamp: “Iedereen is trots. We zijn gewoon benoemd tot meest waardevolle FAIR-dataset in de geestes- en sociale wetenschappen! Wij hebben laten zien dat Utrecht dit soort FAIR-datasets kan produceren.”