28 mei 2019

Van vijandigheid tot verzoening: maak mensenrechten relevant voor iedereen

Dunja Mijatović (Raad van Europa) geeft de SIM Peter Baehr Lezing 2019

Dunja Mijatovic
Dunja Mijatović, mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa.

Het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) van de Universiteit Utrecht nodigt iedereen van harte uit om de SIM Peter Baehr lezing van 2019 bij te wonen, op de 38ste verjaardag van het instituut. We hebben de eer om dit jaar Dunja Mijatović als spreker aan u te presenteren, zij is de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa.

De titel van haar lezing is:

From Hostility to Reconnection:
How to Make Human Rights Relevant for All

Dunja Mijatović is sinds anderhalf jaar mensenrechtencommissaris voor de Raad van Europa en zal vertellen wat ze de afgelopen periode heeft meegemaakt met slachtoffers van mensenrechtenschendingen, met maatschappelijke organisaties, mensenrechtenorganisaties en met overheidsfunctionarissen uit heel Europa. Ze zal haar eigen rol en aantal belangrijke uitdagingen rondom mensenrechten bespreken. Uiteraard deelt ze met ons haar eigen opvattingen en aanbevelingen. Wat moet er gebeuren om de probemen het beste aan te pakken en hoe maak je mensenrechten relevant voor iedereen? 

Ze werd in januari 2018 verkozen tot mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa door de Parlementaire Vergadering.

Mediavrijheid en vrijheid van informatie

Als inwoner van Bosnië en Herzegovina heeft ze de voorbije twee decennia gewerkt aan de bevordering en bescherming van de mensenrechten, waardoor ze uitgebreide kennis opdeed op het gebied van internationale monitoring, met name wat betreft de vrijheid van meningsuiting in de media. Voorafgaand aan haar benoeming tot commissaris voor mensenrechten was ze onder meer OVSE-vertegenwoordiger voor mediavrijheid, directeur van het regelgevingsagentschap voor communicatie van Bosnië en Herzegovina en voorzitter van een groep van experts binnen de  Raad van Europa met de titel: Europe's Group of Specialists on Freedom of Expression and Information in Times of Crisis.
 

  • Waneer: vrijdag 20 September 2019, 11.00 uur
  • Waar: Academiegrbouw van de Universiteit Utrecht, Domplein 29, Utrecht
  • Zaal: Kanunnikenzaal

Programma:

10:30 Koffie en thee in de Sterrecamer (grenzend aan de Kanunnikenzaal)               
11:00 Welkomstwoord door  Antoine Buyse, directeur van het SIM
11:10 Lezing van Dunja Mijatović, mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, gevolgd door vragen en discussie
12:30 Einde

Registratie

Wilt u de Peter Baehr lezing bijwonen? Stuur dan een e-mail naar: secretariaatiersbr@uu.nl met als onderwerp ‘SIM Peter Baehr Lezing 2019’.