13 oktober 2015

Drie wetenschappers genomineerd voor UU-Publiprijs 2015

De Universiteit Utrecht heeft de Utrechtse onderzoekers Beatrice de Graaf, Leonard Rutgers en Huub Schellekens genomineerd voor de UU-Publiprijs 2015. Met deze publiciteitsprijs beloont de universiteit de wetenschapper die het meest prominent in de media is geweest en daar zelf actief aan heeft bijgedragen. De Universiteit Utrecht wil zo wetenschappers stimuleren om publiciteit te genereren voor hun onderzoek en deel te nemen aan het maatschappelijk debat.

De bekendmaking van de winnaar en uitreiking van de prijs vindt plaats op maandag 4 januari 2016 tijdens de nieuwjaarsreceptie van het college van bestuur. Het is dan de vierde keer dat de UU-Publiprijs wordt toegekend. De winnaar van vorig jaar was historicus Mathieu Segers, specialist op het gebied van Europese integratie.

Prof. dr. Beatrice de Graaf
hoogleraar History of international relations & global governance, faculteit Geesteswetenschappen
Zij is een van de trekkers van de Nationale Wetenschapsagenda en was onder meer VPRO-zomergast in 2013. Zij kwam afgelopen jaar veel in de media onder andere met duiding van nieuws rond terrorisme en veiligheid.

Prof. dr. Leonard Rutgers
hoogleraar Late oudheid, faculteit Geesteswetenschappen
Hij is columnist van het Financiële Dagblad en leverde  afgelopen jaar vijftig bijdragen hieraan. Hij werd internationaal bekend met onder meer zijn publicatie in Nature over het ontstaan van de catacomben van Rome.

Prof. dr. Huub Schellekens
hoogleraar Innovatie in de medische biotechnologie, faculteit Bètawetenschappen
Hij kwam afgelopen jaar veel in het nieuws over een goedkoper medicijn tegen de ziekte van Pompe en over de oprichting van het Utrecht Centre of Excellence for Affordable Biotherapeutics, dat zich inzet voor het produceren en distribueren van betaalbare medicijnen voor armere landen.

Jury UU-Publiprijs 2015  

Sierd Cloetingh Hoogleraar Aardwetenschappen en universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht
Mathieu Segers Historicus en winnaar van de UU-Publiprijs 2014
Wilma Vollebergh                  Hoogleraar Jeugdstudies en in 2012 genomineerd voor de UU-Publiprijs
Jim Jansen    Hoofdredacteur NewScientist
Ludo Koks Public Affairs Officer van de Universiteit Utrecht

 

Infographic Publiprijs