Drie onderzoekers van de Universiteit Utrecht ontvangen NWO's ENW-M-onderzoeksbeurs
Winnaars ontvangen 400.000 euro voor vernieuwend fundamenteel onderzoek
Drie onderzoekers van de Faculteit Bètawetenschappen aan de Universiteit Utrecht ontvangen elk tot 400.000 euro onderzoeksfinancier NWO. Deze beurzen komen uit NWO’s programma Open Competitie ENW-M, dat gericht is op het starten van vernieuwend en fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.
De drie onderzoeks ontvangen hun beurs uit het programma Open Competitie ENW-M van NWO. Deze zogeheten M-beurzen zijn bedoeld voor nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek van hoge wetenschappelijke kwaliteit. Met de beurs kunnen onderzoekers creatieve en gedurfde ideeën verder uitwerken. Het doel is om nieuwe ontdekkingen te doen die de basis kunnen leggen voor toekomstig onderzoek.

Dr. Elisa Chisari and Prof. dr. Henk Hoekstra
Plan B-modes: cosmology and astrophysics from new galaxy shape patterns
In de komende tien jaar zullen nieuwe telescopen de vormen en richtingen van miljarden sterrenstelsels aan de hemel in kaart brengen. In dit project onderzoeken sterrenkundigen Elisa Chisari en Henk Hoekstra hoe bepaalde draaipatronen ontstaan in de vormen en richtingen van sterrenstelsels. Deze draaipatronen kunnen ons veel vertellen over hoe het heelal er kort na de oerknal uitzag, én over hoe sterrenstelsels ontstaan en zich ontwikkelen. Om deze patronen goed te kunnen herkennen, moeten de onderzoekers ook goed kijken naar storingen of vervormingen die ontstaan door de meetinstrumenten zelf. Chisari en Hoekstra gebruiken gegevens van de nieuwste generatie telescopen om de draaipatronen te meten en te vergelijken met wetenschappelijke modellen.

Dr. Nora Gigli Bisceglia
Salt and Peptides: The Secret Recipe for Plant Stress Survival
Door klimaatverandering verzilt de bodem, wat slecht is voor planten en oogsten. Bioloog Nora Gigli-Bisceglia onderzoekt hoe planten omgaan met deze ‘zoutstress’. Ze ontdekte dat zout de structuur van de celwanden in planten verandert, wat bijdraagt aan de stress. Tegelijk zorgt dit ervoor dat de plant kleine stofjes (peptiden) aanmaakt. Als je die stofjes van buitenaf op planten aanbrengt, helpt dat tegen de zoutstress. Hoe deze stofjes precies vrijkomen en werken is nog onbekend. In haar onderzoek gebruikt ze verschillende methoden om dit beter te begrijpen, met als doel sterkere gewassen te ontwikkelen.

Michal Wrochna
Quantum field holography on anti-de Sitter spacetimes
In de moderne natuurkunde spelen zogeheten anti-de Sitter-ruimtetijden een belangrijke rol. Volgens een bekende theorie kun je op de grens van zo’n ruimte alle informatie vinden over wat erbinnen gebeurt, als ware het een soort hologram. Dit idee roept lastige wiskundige vragen op. In dit project onderzoekt wiskundige Michal Wrochna hoe quantumvelden zich gedragen in deze bijzondere ruimtetijd, zonder uit te gaan van vaste symmetrieën. Hij wil zo beter in kaart brengen hoe quantumdeeltjes zich gedragen en daar nauwkeurige berekeningen voor maken.