Dr. Marleen Gillebaart over gezonde zelfregulatie tijdens de feestdagen

De feestdagen draaien om eten. Je mag dingen best een beetje loslaten rond gezondheid tijdens de Kerst en de jaarwisseling. Het is belangrijker dat je gewoontes en routines de rest van het jaar goed zijn, zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Supermarkten en restaurants besteden de laatste jaren meer aandacht aan gezondheid en duurzaamheid, maar dat kan nog een stuk beter.

Dr. Marleen Gillebaart (foto: Ed van Rijswijk)

Diëtisten zullen beamen dat hoewel je aan alle kanten bestookt wordt met beelden van overheerlijke schotels, taarten, toetjes, borrelhapjes en ga zo maar door, december 31 dagen telt en de meeste daarvan géén feestdag zijn. Er zijn veel dagen over om 'gewoon' te eten. Dat is ook hoe Utrecht Young Academy lid dr. Marleen Gillebaart ernaar kijkt. Als sociaal psycholoog onderzoekt zij succesvolle zelfregulatie, met name hoe mensen ertoe komen om gezonde en duurzame keuzes te maken. Het vertrouwen op routines kan enorm helpen.

Zowel eraan vasthouden, als een keer loslaten, kan goed uitpakken. "Routines zijn automatisch, kosten daardoor weinig moeite, en ze zijn robuust tegen invloeden van buitenaf, als ze eenmaal gevormd zijn. Je kan tijdens de feestdagen een beetje blijven leunen op je routines. Eet je altijd twee stuks fruit in de middag? Dat kan op eerste Kerstdag ook gewoon. Ga je altijd twee keer per week een rondje joggen? Dat kan misschien zelfs beter in de kerstvakantie! Maar je kan er ook voor kiezen ervan af te wijken. Als je dat doet, en je bent je er bewust van dat het een uitzondering is en een speciale situatie, maak je het voor jezelf ook mogelijk om daarna weer terug te gaan naar ‘normaal’, naar je routines."

"Als je je ervan bewust bent dat het een uitzondering is en een speciale situatie, maak je het voor jezelf ook mogelijk om daarna weer terug te gaan naar ‘normaal’."

Dr. Marleen Gillebaart is als onderzoeker betrokken bij het Regio Deal Foodvalley project. De samenwerking tussen het Rijk, regionale overheden, ondernemers, en onderwijs- en kennisinstellingen heeft als doel de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem te versnellen. Lees hier meer over wat onderzoekers van de Universiteit Utrecht zeggen over het vasthouden van routines tijdens de feestdagen.