Dr. Laurien Crump bij Studium Generale: Over de spanning tussen Rusland en het Westen

Op woensdag 9 februari (20:15-21:15) duidt Utrecht Young Academy lid dr. Laurien Crump bij de Studium Generale lezingreeks De Duiders de Russische dreiging aan de Oekraïense grens. Wat staat er op het spel?

Dr. Laurien Crump (foto: Ed van Rijswijk)

In De Duiders, een samenwerking met TivoliVredenburg, geeft elke maand een wetenschapper tekst en uitleg bij de stroom aan nieuwsberichten die ons dagelijks bereikt. De afgelopen maanden liep de spanning tussen Rusland en Europa snel op. De oorzaak: een enorme Russische troepenmacht heeft zich verzameld bij de Oekraïense grens. Is Poetin van plan Oekraïne binnen te vallen? Het conflict tussen Rusland en het Westen volgt al jaren een vast patroon van stoere taal en sancties. Wat staat een normalisering van de relatie in de weg? Welke wederzijdse belangen spelen er? En waarom is Oekraïne zo’n splijtzwam?

Historicus Laurien Crump geeft uitleg over de historische wortels van de gespannen relatie tussen Rusland, de VS en Europa. Het evenement kan gratis fysiek worden bijgewoond in TivoliVredenburg en is online te volgen via een livestream.