Dr. Jan van der Valk ontvangt Björn Ekwall Memorial 2019

Dr. Jan van der Valk

Dr. Jan van der Valk, directeur van het 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences en partner in de Utrecht Advanced In Vitro Models Hub (U-AIM), heeft de Björn Ekwall Memorial 2019 gewonnen.


Deze award is een erkenning voor zijn werk om wetenschappers bewust te maken  over het gebruik van foetaal kalfsserum (FCS).

Jan van der Valk: “Ik ben bijzonder vereerd de ontvanger te mogen zijn van deze award. Het is een mooie waardering uit het buitenland voor het werk dat we hier uitvoeren.”

Onderzoek met levende cellen of weefsels (in vitro) wordt algemeen beschouwd als proefdiervrij. Toch wordt voor dit type onderzoek nog steeds materiaal van dieren gebruikt. Het serum waarmee cellen meestal worden gekweekt, is immers afkomstig van ongeboren kalveren verkregen na de slacht van de moeder en deze kunnen daarbij ongerief ervaren. Veel wetenschappers zijn zich daar niet van bewust. Daarbij leidt het gebruik van FCS tot slecht herhaalbare experimenten. Van der Valk heeft in de afgelopen 20 jaar hier diverse workshops over georganiseerd, gepubliceerd en lezingen gegeven om wetenschappers hiervan bewust te maken. Het 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences en Animal Free Research UK lanceerden in 2017 een nieuwe website waar onderzoekers FCS-vrije media kunnen vinden.

De prijs wordt ieder jaar uitgereikt, het is de eerste keer dat een Nederlander deze award wint.