Doorontwikkeling van nieuwe methode om levercellen te kweken met NWO Demonstrator subsidie

Wetenschappers Kerstin Schneeberger en Bart Spee krijgen een subsidie van 160.000 euro voor de doorontwikkeling van een nieuwe methode om functionele levercellen te kweken. Dat doen zij door de levercellen als organoïden te kweken. Het uiteindelijke doel is dat wetenschappers die organoïden kunnen gebruiken om de veiligheid van stoffen – bijvoorbeeld medicijnen - te testen, waarbij dan ook minder proefdieren nodig zijn. Bovendien kunnen artsen met de nieuwe organoïden in de verre toekomst mogelijk patiënten helpen die een levertransplantatie nodig hebben.

Schneeberger en Spee vormen met collega’s de groep Soft Tissue Engineering and Medicine. Ze lopen wereldwijd voorop in het onderzoek naar leverziekten. Ary Marsee, promovendus in de groep, ontwikkelde recentelijk een nieuwe methode waarmee op grote schaal functionele levercellen gekweekt kunnen worden. Dat was een belangrijke stap, omdat levercellen moeilijk te kweken zijn en snel hun functionaliteit verliezen. Schneeberger: Met deze methode vermenigvuldigen we primaire levercellen. Dat is anders dan de lever-organoïden vanuit stamcellen, die al bekend zijn.

Mini-levers voor transplantatie

Met de subsidie van NWO gaan de wetenschappers de nieuwe methode doorontwikkelen en verschillende toepassingen testen. Het lange termijn doel van Schneeberger en Spee is om met behulp van stamcellen en de functionele levercellen mini-levers te maken die de menselijke lever kunnen vervangen. Dit gaat echter nog lang duren: waarschijnlijk zo’n vijftien jaar, misschien langer.

Over het NWO Demonstrator-programma

Demonstrator is een financieringsinstrument bedoeld voor onderzoekers die kennis uit hun wetenschappelijke onderzoek willen toepassen en naar de markt brengen. Het programma geeft financiering om een demonstratiemodel te ontwikkelen om aan te tonen dat ontwikkelde technologie commerciële potentie heeft.