“Door in gesprek te gaan met bibliotheekbezoekers leerde ik weer anders naar ons veld kijken.”
Even Over Morgen 2023
Ken je dat, veel werken achter je laptop of in het lab en de buitenwereld soms even uit het oog verliezen? Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht maakten daar in november korte metten mee. Ze verruilden die maand hun werkplek een aantal keer voor een gesprekstafel in verschillende wijkbibliotheken in Utrecht. Hier spraken ze met bibliotheekbezoekers, van jong tot oud, tijdens het evenement Even over morgen. “Door in gesprek te gaan met bibliotheekbezoekers leerde ik weer anders naar ons veld kijken. Het was ontzettend waardevol om te horen wat voor vragen er spelen in de maatschappij”, liet onderzoeker Florence Lucas weten.
Er was een vrouw die zei dat ze het inspirerend vond om te zien dat ik als vrouw in dit vakgebied werk, dat vond ik erg bijzonder. Zij noemde bovendien dat ze wetenschappers vaak erg afstandelijk vindt, maar dit gesprek juist erg toegankelijk vond.
Ik heb geleerd dat de zeespiegel stijgt door het opwarmen van de oceaan.
Even over morgen werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Ditmaal zaten de onderzoekers met een fotolijstje klaar, met daarin een zelfgekozen beeld dat aansloot bij hun onderzoek. De beelden waren het startpunt voor het gesprek tussen onderzoekers en de biebbezoekers. Het idee om een beeld als gesprekstarter te gebruiken kwam van UU-onderzoekers Tessa van Charldorp en Lisanne van Weelden. Het is onderdeel van de Visuele Dialoog Methode. Voorafgaand kregen de deelnemers dan ook een training van Van Charldorp en Van Weelden om hen hiermee te laten oefenen en de achterliggende theorie te begrijpen. Een beeld is iets zicht- en tastbaars om over te praten, het brengt een gesprek gemakkelijk op gang. Daarnaast zorgt het voor een neutrale houding en taalgebruik. Dit alles om te zorgen dat beide gesprekspartners zich veilig voelen.
Als je de tijd voor elkaar neemt en open vragen stelt, oprecht nieuwsgierig bent, versta je elkaar altijd, ook als Nederlands niet de moedertaal is van je gesprekspartner. (..) Daarnaast zag vrijwel iedereen een drol op mijn beeld, het was de lever. Dat maakte voor mij duidelijk dat ik onterecht dacht dat iedereen de organen wel zou herkennen.
Leuk gesprek, je krijgt een idee van waar de onderzoeker mee bezig is.
Ook leuk om te vermelden: af en toe schoof kunstenaar Jasmijn van der Weide aan bij de gesprekken. Zij maakt op dit moment een kunstwerk van alles dat ze voorbij hoorde komen aan de gesprekstafels. Houd de bibliotheken in de gaten, want er komt een rondreizende expositie aan!
Ik heb geleerd dat abstracte wiskunde kan helpen maatschappelijke problemen op te lossen.
Meer over Public Engagement
Even over morgen is een initiatief vanuit het Programmabureau voor Public Engagement van de UU. Het Programmabureau organiseert activiteiten waarin wetenschappers en publiek elkaar ontmoeten, met als doel een breed publiek vertrouwd te maken met wetenschap. Want als je beter weet hoe kennis verzameld wordt en hoe dat voor jou relevant is, kun je beter afgewogen keuzes maken in het dagelijks leven. Meer informatie over public engagement bij de Universiteit Utrecht.