Doodsoorzaak zeehonden Brouwersdam nog niet bekend

In de week van 6-11 november 2017 zijn op de Brouwersdam en directe omgeving zeven grijze zeehonden aangespoeld, en op 19 november nog twee grijze zeehonden en een gewone zeehond.

Van de eerste zeven dieren zijn er vijf naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gebracht voor onderzoek naar de doodsoorzaak. Het betreft drie volwassen mannelijke grijze zeehonden, een volwassen vrouwelijk dier en haar foetus. De volwassen dieren verkeerden allemaal in goede voedingstoestand en hadden nog recent gegeten, ze waren plotseling overleden. Bij microscopisch onderzoek van de weefsels van de zeehonden is geen onderliggende ziekte gevonden.

De volgende stappen in het onderzoek naar de gezamenlijke doodsoorzaak zijn een dieetonderzoek (wat aten de dieren voordat ze stierven?) en onderzoek naar mogelijke aanwezigheid van gifstoffen die een plotselinge dood van de dieren zouden kunnen verklaren. De uitslagen van deze onderzoeken zullen nog zeker twee maanden op zich laten wachten.

Op maandag 21 november zijn ook de laatste drie dieren, gestrand op zondag 19 november, in Utrecht onderzocht. Helaas verkeerden de kadavers van deze dieren in een te slechte toestand  voor uitgebreid onderzoek.