Doodsoorzaak dolfijn Zafar

Dolfijn Zafar op onderzoekstafel

Op het strand van Wijk aan Zee is gisteravond een dode tuimelaar dolfijn aangetroffen. Het dier is door de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht vandaag onderzocht.

Onderzoekster Lonneke IJsseldijk: ‘Uit de eerste bevindingen van de sectie is gebleken dat de dolfijn vermoedelijk een fatale aanvaring met een schip heeft gehad waarbij onder andere de staartvin geamputeerd is. Het dier is een acute dood gestorven en in de maag en darmen werden veel voedselresten aangetroffen. De mannelijke dolfijn verkeerde in een normale voedingstoestand.’ Microscopisch onderzoek wordt ingezet en moet verder inzicht geven op eventuele ziekten en de eerste bevindingen bevestigen. Patholoog Marja Kik laat weten dat onder andere microscopisch onderzoek van de hersenen wordt gedaan.

De dolfijn zwom eerder deze maand met een zeilschip via de sluizen van IJmuiden mee naar de Amsterdamse Suez-haven. Een reddingsactie door SOS Dolfijn was nodig om het dier weer naar open zee te begeleiden. Dit lukte. Op basis van beeldmateriaal werd duidelijk dat de dolfijn een bekende was voor de Franse kust. Het dier kreeg daar de bijnaam Zafar.

Woensdagochtend hebben teamleden van SOS Dolfijn met behulp van vrijwilligers van het EHBZ netwerk en de strandvonder de dolfijn van het strand gehaald en naar de faculteit Diergeneeskunde gebracht. 

Meer info over het strandingsonderzoek vind je hier. Het strandingsonderzoek bij de faculteit Diergeneeskunde wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).