Kijk, begrijp en bewonder

Doe mee met de Weerchallenge

Weet jij wat heiligenschijn is? Of een jakobsladder? Voor kenners van het weer zijn het bekende fenomenen. Met een beetje geluk kan jij ze ook zien. Zeker in oktober, want dat is dé weermaand bij uitstek. Weerman en klimaatwetenschapper dr. Peter Kuipers Munneke legt in een aantal vlogs uit hoe deze herfstige weersfenomenen ontstaan. Tijdens de Weerchallenge roepen we je op om naar buiten te gaan, naar boven te kijken en foto’s van wat je ziet te delen. Doe je mee?

Meteorologen weten het: oktober is dé maand om bijzondere weersverschijnselen te zien. Van jakobsladders tot aardschaduw. Veel van die verschijnselen hebben we allemaal weleens waargenomen als we buiten zijn, maar hoe ze precies heten, en hoe ze ontstaan, daar weten de meesten van ons weinig van. Tijdens de challenge willen we mensen beter bekend maken met schoonheid en werking van het weer. We dagen ze uit om naar buiten te gaan en foto’s te maken en delen van bijzondere weersverschijnselen. Op de website weerchallenge.nl geeft Peter Kuipers Munneke in zo’n twintig korte filmpjes uitleg bij die fenomenen.

De aanleiding van de Weerchallenge is de vijftigste sterfdag (26 oktober) van bioloog en astrofysicus Marcel Minnaert, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef eind jaren dertig de De Natuurkunde van ‘t Vrije Veld, een populairwetenschappelijk boek waarin hij lezers uitlegt hoe ze simpele natuurkundige verschijnselen kunnen waarnemen en begrijpen.

De Weerchallenge is een project van Studium Generale Universiteit Utrecht samen met Peter Kuipers Munneke en mede tot stand gekomen dankzij het Institute for Marine and Atmospheric ResearchDepartement Natuurkunde en het Public Engagement Seed Fund.

Peter Kuipers Munneke bij De Vooravond

Op 6 oktober 2020 was Peter Kuipers Munneke te gast in een uitzending van De Vooravond om te vertellen over de weerchallenge. Bekijk het item via onderstaande link

Uitzending terugkijken