Dodelijke genetische afwijking schokt Nederlandse paardenwereld

AD

De paardenwereld is in rep en roer door een desastreuze aandoening, die mogelijk wijdverspreid is in de Nederlandse paardenpopulatie: WFFS. Veulens die er aan lijden worden geboren met ernstige afwijkingen. Om te ontdekken hoe groot het probleem is, worden paarden nu in razend tempo getest op de afwijking. 

(...)

Volgens Marianne Sloet, Specialist Inwendige Ziekten van het Paard van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, is het van het grootste belang om snel duidelijkheid te creëren over de omvang van het probleem. ,,We moeten weten of het om enkele incidenten gaat of dat die incidenten juist het topje van de ijsberg zijn. We weten het simpelweg nog niet."

Onderzoek

Uit onderzoek in de VS is gebleken dat 11 procent van de hengsten het afwijkende gen bij zich draagt. In Duitsland ging het om 9 procent. Als dergelijke percentages ook in Nederland opgeld doen, zou dat betekenen dat tientallen hengsten het 'foute' gen bij zich dragen. Dat zou weer impliceren dat het WFFS-gen door heel veel paarden gedragen wordt, omdat dekhengsten per stuk honderden veulens produceren.

Sloet en haar collega's roepen dierenartsen in het hele land op om contact met ze op te nemen als ze denken dat een veulen WFFS heeft. Ook zaken uit het verleden mogen gemeld worden. ,,Toen was de aandoening nog niet bekend. Mogelijk zijn er daarom dode veulentjes met het destructiebedrijf meegegeven zonder verder onderzoek." 

Nederland is toonaangevend in de wereld van de paardenfokkerij. Paardensperma is handelswaar. Ook de economische impact van het WFFS-verhaal kan dus groot zijn. ,,Jaarlijks worden ranglijsten opgemaakt van de beste stambomen ter wereld", vertelt hippisch journalist Jacob Melissen. ,,Zowel bij die van de springpaarden als bij de dressuurpaarden eindigt de KWPN-stamboom standaard in de top drie."

Het volledige artikel is verschenen in het AD, 7 mei 2018.