21 november 2018

Noordhollands Dagblad

Dode griend buitenkans voor diergeneeskundigen

Egmond aan Zee De afgelopen zondag op het strand van Egmond aan Zee aangespoelde griend is een buitenkans voor de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht: „Alleen in 2015 waren er twee dode grienden aangespoeld en die waren heel rot. Dit is voor het eerst dat we een kakelverse griend kunnen onderzoeken”, aldus bioloog Lonneke IJsseldijk.

Het eerste wat IJsseldijk bij het binnenkomen van de melding vroeg was: is de griend alleen? „Grienden zijn namelijk heel sociale dieren. Als een dier ’in de fout’ gaat, volgt vaak de hele groep. Zo zijn er strandingen in Nieuw-Zeeland bekend van honderden grienden. Maar het kan ook zijn dat een griend een voor zijn soortgenoten besmettelijke ziekte heeft opgelopen.”

Het volledige artikel is verschenen in Noordhollands Dagblad op 21 november 2018.