Documentaire ‘De waarde van de geesteswetenschappen’

Documentaire 'De waarde van de geesteswetenschappen'

Wat is de waarde van de geesteswetenschappen voor de maatschappij? Over deze vraag, die de laatste jaren steeds vaker wordt gesteld, maakte regisseur Shanti van Dam een documentaire. Prominente internationale wetenschappers, waaronder Rosi Braidotti, Frits van Oostrom en Paul Schnabel, reflecteren op dit belangrijke vraagstuk. De film wordt tussen 20 en 26 september vijf keer uitgezonden door de VPRO op het themakanaal NPOdoc.

De geesteswetenschappen staan onder druk. In Europa en de Verenigde Staten worden humaniora-opleidingen wegbezuinigd of ingekrompen. Maar ook het aanzien van de geesteswetenschappen ligt onder vuur. Onder invloed van het neo-liberale gedachtengoed stelt het publiek steeds vaker de vraag: wat is eigenlijk het nut van de geesteswetenschappen? Hoogste tijd om dat duidelijk te maken.

Toekomstscenario’s van grote denkers

De bijzondere denkers die in deze documentaire aan het woord komen, zijn als geen ander in staat om te benoemen waarin precies de unieke waarde van de geesteswetenschappen schuilt. De internationale wetenschappers onder hen (Paul Gilroy, Gregg Lambert, Wendy Brown, Peter Galison en Joanna Bourke), zijn terugkerende bezoekers van het Centre for the Humanities aan de Universiteit Utrecht in het kader van de Vrede van Utrecht Leerstoel en de ‘Idea of the University and the Future of Knowledge’ conferentie in september 2013.

De ondervraagden schetsen een inspirerend beeld van de mogelijkheden die deze discipline biedt om begrip te krijgen van wat de mens vermag in een globaliserende en snel veranderende wereld. Er worden toekomstscenario’s belicht die zich richten op samenwerking tussen de geesteswetenschappen en de gamma- en bètawetenschappen. Ook de opkomst van Azië en Afrika in het speelveld van de geesteswetenschappen wordt besproken. Dit alles tegen de achtergrond van prachtige beelden van het studentenleven aan de Universiteit Utrecht.

What it means to be human

Bovenal biedt de film een inspirerende en kritische kijk op de grootste uitdagingen en mogelijke ontwikkelingen in een discipline die zowel in het verleden als in de toekomst ons begrip vormgeeft van wat het betekent om mens te zijn.

Bekijk de trailer van de film en de data van de TV-uitzendingen op: www.dewaardevandegeesteswetenschappen.nl