17 juli 2018

Taalunie Docentencursus voor internationale docenten Nederlands

Docenten Nederlands van over heel de wereld komen deze zomer samen in Utrecht

© iStockphoto.com

In augustus komen er docenten Nederlands van over de hele wereld samen in Utrecht. Zij volgen de cursus ‘De internationale positie van de Nederlandse taal en cultuur’ aan de Universiteit Utrecht. De deelnemers geven Nederlands aan studenten buiten ons taalgebied, van Rusland en Zuid-Afrika tot Brazilië en Indonesië.

De afdeling Nederlands van de Universiteit Utrecht ontwikkelde de cursus in opdracht van de Nederlandse Taalunie speciaal voor docenten Nederlands als Vreemde Taal die zich naast hun onderwijs ook met onderzoek bezighouden. De nadruk tijdens de cursus ligt op recente wetenschappelijke ontwikkelingen binnen de neerlandistiek en op de band tussen onderzoek en de onderwijspraktijk.

Digital Humanities

Voor de aankomende editie is de cursus geactualiseerd met een leerlijn Digital Humanities. Deelnemers maken kennis met digitale tools en corpora voor zowel taal- als letterkundig onderzoek. Ook gaan ze aan de slag met blended learning in hun eigen onderwijspraktijk,’ aldus cursuscoördinator prof. dr. Norbert Corver.

We hopen op een vruchtbare wisselwerking. De ontwikkeling van de Digital Humanities is erg gebaat bij input vanuit de internationale neerlandistiek. Voor de ontsluiting van bronnen is het van groot belang om te weten welke behoeftes er leven en welke bronnen er beschikbaar zijn.
Prof. dr. Norbert Corver
Hoogleraar Nederlandse Taalkunde

Academische invalshoek

De academische invalshoek wordt door de internationale docenten zeer gewaardeerd. ‘Docenten Nederlands die in een niet-Nederlandse context werken moeten vaak met weinig mensen en middelen een vakgroep draaiende houden en hebben weinig tijd voor hun onderzoek,’ stelt cursuscoördinator Femke Essink. ‘Daarom laten we in onze cursus het academische aspect zwaarder wegen dan het didactische. Specialisten van de UU verzorgen vakinhoudelijke colleges, en we zoeken bijvoorbeeld ook voor elke deelnemer een vakgenoot om individueel mee van gedachten te wisselen over lopend onderzoek. Zo hopen we de internationale netwerken te versterken.’

De nascholingscursus vindt  plaats van 20 tot en met 24 augustus en maakt deel uit van een reeks docentencursussen die elke zomer door de Taalunie aan docenten Nederlands als Vreemde Taal wordt aangeboden.