24 september 2012

Divided Dreamworlds? The Cultural Cold War in East and West

In deze bundel wordt de rol van kunst, cultuur en wetenschap onderzocht ten tijde van de Koude Oorlog. Daarbij ligt de nadruk nu eens niet op de ideologische verschillen tussen Oost en West, maar op de structurele parallellen tussen beide machtsblokken en op vormen van culturele uitwisseling en hun vaak paradoxale uitwerking op de verhoudingen tussen het Oostblok en de Westerse wereld.

De auteurs analyseren diverse case studies, waaronder het interieurontwerp in Oost- en West-Duitsland, de Russische visie op genetica, de Amerikaanse culturele diplomatie tijdens en na de Koude Oorlog en de rol van popmuziek.

Over de auteurs

Prof. dr. Peter Romijn is hoofd Onderzoek aan het NIOD en hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Prof. dr. Giles Scott-Smith is bijzonder hoogleraar Transatlantic Diplomatic History aan de Universiteit Leiden en medewerker van het Roosevelt Study Center in Middelburg.

Dr. Joes Segal is universitair docent bij het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht.

• Titel: Divided Dreamworlds? The Cultural Cold War in East and West
  • Auteur(s): Peter Romijn, Giles Scott-Smith & Joes Segal (eds.)
  • ISBN: 9789089644367
  • Uitgeverij: 2012, Amsterdam University Press