Dingen die we kopen

Wat kan ik doen?

Duurzaam leven draait om het behouden van een ecologische balans met de planeet door de uitputting van grondstoffen te voorkomen. Helaas gebruiken we die grondstoffen voortdurend om de grote hoeveelheden ‘spul’ die we consumeren te produceren. Het winnen van deze materialen is één van de grootste bedreigingen voor de biodiversiteit van de planeet door habitatverwoesting en -fragmentatie, waardoor er steeds minder ruimte overblijft waarin de natuur kan gedijen. De bekende slogan “reduce, reuse, recycle” klopt nog steeds en de makkelijkste manier om je impact op de biodiversiteit van de planeet te verkleinen, is simpelweg verminderen hoe veel ‘spul’ je consumeert. Nu we dat hebben gezegd, wat doen we als je iets echt nodig hebt en dat niet kunt vinden bij de kringloopwinkel?

Certificaties en keurmerken

De belangrijkste vraag die we moeten stellen is “Wat is een duurzame bron?” Er zijn een groot aantal duurzaamheidscertificaten die slaan op milieu-, sociale en ethische kwesties. Eén van de meest bekende daarvan is het FSC-label, wat aangeeft dat een stuk hout of papier duurzamer is gewonnen. Het FSC-systeem beschermt de habitat van planten en dieren, en respecteert de rechten van de plaatselijke populaties en bosarbeiders.  De FSC-certificatie is, uiteraard, maar één zo'n voorbeeld en je kunt hier een uitgebreide lijst van keurmerken vinden om op te letten tijdens het winkelen.

De laatste mode

Duurzame mode vermijdt het toebrengen van schade aan de planeet, dieren of mensen. Helaas is er geen veelgebruikt label zoals FSC in mode, maar er komen meerdere manieren om duurzame kleding te herkennen in de vorm van apps of websites. Een snelle zoekopdracht levert je veel opties op. De impact van onze kledingkeuzes op biodiversiteit is ook afhankelijk van de gebruikte materialen en hoe ze zijn bewerkt. Denk bijvoorbeeld aan de pesticiden die worden gebruikt om planten te beschermen en het ontwikkelingsproces van dieren. Wat natuurlijk nog beter is dan het kopen van dierlijke producten is ze volledig vermijden en voor diervrije mode gaan. Het woord vegan is tegenwoordig niet alleen beperkt tot voedsel; je kunt het ook vinden op schoenen, tassen, riemen, etc. Of waarom zou je geen kleren leasen in plaats van voortdurend nieuwe te kopen, zodat overproductie en afval wordt geminimaliseerd.

Cadeaus en goodies

We houden allemaal van een goed feest. Maar niemand wil met lege handen op een feest komen en we kennen allemaal de paniek van op het laatste moment een cadeau kopen. In de moeite die we doen om iets te vinden dat we kunnen geven, lopen we het risico dat we onnodige spullen geven omdat dat simpelweg traditie is. Koop iets tweedehands, maak zelf iets of geef een ervaring cadeau; geschenken die draaien om het idee worden vaak veel meer gewaardeerd dan dure cadeaus. Je kunt ook meer biodiversiteitsvriendelijke cadeaus overwegen, zoals cadeaus die je kunt kopen van milieuorganisaties, zoals het adopteren van een stuk natuur, of andere donatiegeschenken.

Meer informatie