27 oktober 2014

Dik van der Meulen wint Libris Geschiedenis Prijs voor 'Koning Willem III'

Koning Willem III

De Libris Geschiedenis Prijs 2014 is gegaan naar Koning Willem III, 1817-1890 van Dik van der Meulen, het derde deel van de drie Koningsbiografieën die verschenen ter gelegenheid van 200 jaar koninkrijk. Juryvoorzitter prof. dr. Heleen Dupuis maakte de winnaar bekend tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT (Radio 1) op 26 oktober.

De jury roemt het "meeslepend geschreven" boek. "Het laat nieuw licht schijnen op het leven van een man die half verguisd en half vergeten was", aldus de juryvoorzitter. "Dit fascinerende boek is in zekere zin een rehabilitatie van een man die bekendstond als koning gorilla." De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De prijs is een initiatief van o.a. Historisch Nieuwsblad, Libris, en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. Ook vorig jaar werd de Libris Geschiedenis Prijs door een Utrechtse historicus gewonnen: dr. Martin Bossenbroek, met De Boerenoorlog.

Koningsbiografieën

De drie biografieën van Willem I, II en III kwamen tot stand dankzij het initiatief van de Universiteit Utrecht, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Uitgeverij Boom. Het onderzoek werd geheel uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de Universiteit Utrecht. Het Cultuurfonds financierde het vierjarig onderzoek dat voorafging aan de publicatie in 2013.

Media-aandacht

Veel media besteedden aandacht aan de toekenning van de Libris Geschiedenis Prijs: er verschenen berichten bij o.a. De Volkskrant, nu.nl, NRC, De Standaard en NOS. Ook was Dik van der Meulen op 26 oktober te gast bij Kunststof TV.