Detlef van Vuuren en Paul ’t Hart ontvangen Spinoza- en Stevinpremie

Hoogste wetenschappelijke onderscheidingen voor Utrechtse onderzoekers

Twee Utrechtse onderzoekers krijgen dit jaar de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. Klimaatonderzoeker Detlef van Vuuren ontvangt een Spinozapremie en Bestuurskundige Paul ’t Hart een Stevinpremie. Beide premies bestaan uit een bedrag van 1,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting.

Onderzoeksfinancier NWO kent de Spinoza- en Stevinpremies – ook wel de ‘Nederlandse Nobelprijzen’ – jaarlijks toe aan onderzoekers die uitmuntend, baanbrekend en inspirerend werk leveren. Bij eerstgenoemde premie ligt de nadruk op het wetenschappelijke werk en fundamentele vraagstukken, terwijl de Stevinpremie vooral de maatschappelijke impact honoreert.

Spinozapremie: Levens van miljarden mensen verbeteren

Detlef van Vuuren is hoogleraar Integrated Assessment of Global Environmental Change aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Utrecht, en klimaatonderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Van Vuuren ontvangt de Spinozapremie voor zijn baanbrekende rol bij het evalueren van de langetermijneffecten van verschillende klimaat- en milieubeleidsopties. Dat doet hij onder meer door kennis uit de sociaal-economische, technologische en natuurwetenschappen aan elkaar te verbinden met behulp van IMAGE – een toonaangevend rekenmodel dat klimaatverandering wereldwijd in kaart brengt en beleidsopties verkent.

Zijn onderzoek heeft bijgedragen aan onder andere het Klimaatakkoord van Parijs en speelt een belangrijke rol in verschillende rapporten van het klimaatpanel van de Verenigde Naties (VN). De selectiecommissie van de Spinozapremie beschrijft het onderzoek van Van Vuuren dan ook als ‘zeer relevant en verbredend in de discussie over klimaat, biodiversiteit en de VN Sustainable Development Goals’.

Er liggen aantrekkelijke oplossingen voor ons klaar die niet alleen economisch voordelig zijn, maar ook nog eens de levens van miljarden mensen over de hele wereld verbeteren.

Portret Detlef van Vuuren
Detlef van Vuuren
Klimaatonderzoeker

Het combineren van zijn werk bij de Universiteit Utrecht en het Planbureau voor de Leefomgeving stelt Van Vuuren in staat om zijn onderzoek om te zetten in praktische toepassingen. Van Vuuren: Er liggen aantrekkelijke oplossingen voor ons klaar die niet alleen economisch voordelig zijn, maar ook nog eens de levens van miljarden mensen over de hele wereld verbeteren.

Meer over deze Spinozapremie

Stevinpremie: Een van de invloedrijkste bestuurskundigen van Nederland

Paul ’t Hart is naast hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht ook lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en lid van de begeleidingscommissie van het Planbureau voor de Leefomgeving – het kennisinstituut waar ook Detlef van Vuuren aan verbonden is.

Hij ontvangt de Stevinpremie voor zijn prestaties op het gebied van kennisbenutting voor de samenleving, waaronder de grote impact van zijn onderzoek naar de manier waarop de overheid op calamiteiten reageert. In de laudatio wordt ’t Hart omschreven als een van de invloedrijkste bestuurskundigen van Nederland.

Ik heb het grote geluk gehad om van jongs af aan in allerlei inspirerende samenwerkingen te hebben kunnen werken.

Paul ’t Hart
Bestuurskundige

Paul ’t Hart ziet zichzelf meer als teamspeler dan als solist: Ik heb het grote geluk gehad om van jongs af aan in allerlei inspirerende samenwerkingen te hebben kunnen werken. Deze premie hebben we in die zin met velen verdiend en ik zal bij het besteden van het geld ongetwijfeld opnieuw de samenwerking zoeken.

Meer over deze Stevinpremie

Utrechtse Spinoza- en Stevinlaureaten

Aan de Universiteit Utrecht zijn Paul ’t Hart en Detlef van Vuuren voorgegaan door tientallen andere Spinoza- en Stevinlaureaten. Recente winnaars zijn: bioloog Corné Pieterse (2022), socioloog Tanja Van der Lippe (2022), mediawetenschapper José van Dijck (2021), economisch-historicus Bas van Bavel (2019), celbioloog Anna Akhmanova (2018) en historicus Beatrice de Graaf (2018).

In totaal zijn er dit jaar twee Spinoza- en twee Stevinpremies toegekend. De uitreiking vindt plaats op woensdag 2 oktober.