14 december 2017

Voor hun excellente onderzoek en bijdrage aan Frans-Nederlandse samenwerking

Descartes-Huygensprijs voor Daniël Vanmaekelbergh

Prof. Daniël Vanmaekelbergh van het Debye Institute for Nanomaterials Science en de Franse natuurkundige Manuel Bibes winnen de Descartes-Huygensprijs 2017. De prijs is toegekend door de KNAW, de Franse ambassade in Nederland en de Académie des Sciences. De twee nanowetenschappers krijgen de prijs voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking. Met de prijs, 23.000 euro, versterken de wetenschappers hun samenwerking met onderzoeksgroepen in het andere land.

Daniël Vanmaekelbergh

Scheikundige Daniël Vanmaekelbergh (1958) is hoogleraar Gecondenseerde Materie en Oppervlakken aan het Debye Instituut voor Nanomaterialen Wetenschap van de Universiteit Utrecht. Hij schreef zo'n 250 wetenschappelijke artikelen in internationale toptijdschriften en ontving diverse grote Europese en Nederlandse onderzoeksbeurzen, waaronder een ERC Advanced Grant voor zijn onderzoek naar de chemie en fysica van vaste stoffen.

Vanmaekelbergh wil met de Descartes-Huygensprijs de samenwerking versterken met onderzoeksgroepen in Lille, Grenoble, Parijs en Bordeaux. Een doel van de samenwerking is het ontwikkelen van een speciaal soort halfgeleider met een zogeheten Dirac-type band. In Utrecht wordt deze halfgeleider opgebouwd uit nanokristallen. In Lille en Bordeaux wordt de halfgeleider geëtst met behulp van nanolithografie.

>> Lees meer over Daniël Vanmaekelbergh

Manuel Bibes

Materiaalwetenschapper Manuel Bibes (1976) bestudeert metaaloxides. Bibes is onderzoeksdirecteur van het instituut Unité Mixte de Physique, een samenwerkingsverband tussen elektronicaonderneming Thales en de Franse overheidsorganisatie voor fundamenteel onderzoek CNRS. Hij is bekend vanwege zijn onderzoek aan zogeheten dunne-filmoxides en het gebruik hiervan in spintronica. Ondanks zijn nog jonge leeftijd is hij nu al een van de topwetenschappers van zijn veld. Hij heeft meerdere octrooien op zijn naam staan, publiceert veelvuldig in wetenschappelijke toptijdschriften en ontving onder andere een ERC Consolidator onderzoekssubsidie.

Bibes wil zijn Descartes-Huygensprijs gebruiken om drie maanden lang onderzoek te doen bij het Center for Cognitive Systems and Materials van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook zal hij de nanolaboratoria van de Universiteit Twente bezoeken. De drie organisaties willen hun expertise bundelen en zo onder andere elektronica ontwikkelen die weinig stroom verbruikt.

Over de Descartes-Huygensprijs

De Descartes-Huygensprijs is in 1995 ingesteld door de Franse en Nederlandse regering. De prijs wordt toegekend aan een Franse en een Nederlandse wetenschapper voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking. De KNAW kiest de Franse kandidaat. De Nederlandse kandidaat wordt gekozen door de Académie des Sciences. Het te winnen geldbedrag van € 23.000 is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk. De feestelijke uitreiking van de Descartes-Huygensprijs vindt begin 2018 plaats in Parijs.

Gerelateerd nieuws