14 december 2018

Denis Goulet Memorial Prize 2018 voor Matthias Kramm

Matthias Kramm
Matthias Kramm

Matthias Kramm (Ethiek Instituut) heeft de Denis Goulet Memorial Prize 2018 gewonnen voor zijn paper 'Capability and Habit'. De prijs is uitgereikt door de International Development Ethics Association (IDEA). 

In zijn artikel Capability and Habit vergelijkt Matthias Kramm de begrippen onpartijdigheid en vrijheid in de filosofie van Amartya Sen en John Dewey. Kan het ertoe leiden dat, als een persoon onpartijdig is, ze lokale waarden en lokale kennis onderschat? Als een persoon vrij is, is zij dan vrij van haar omgeving of vrij om met haar omgeving om te gaan? Door de actietheorie van Sen aan te vullen met Dewey's begrippen van gewoonte en karakter, worden gecontextualiseerde begrippen van onpartijdigheid en vrijheid mogelijk.

Kramm is promovendus. Zijn onderzoeksproject richt zich op de rol van culturele tradities in ontwikkelingsprocessen. Hij verwijst in het bijzonder naar inheemse volkeren, die gevangen zitten in de spanning tussen ontwikkeling en traditie. Zijn supervisor is Ingrid Robeyns.