Dekkerbeurs voor Sophie Bots voor onderzoek naar persoonlijkere behandeling hartfalen
Vrouwen en mannen reageren anders op medicijnen
Epidemioloog Sophie Bots heeft een Dekkerbeurs van ruim 250.000 euro gekregen van de Hartstichting. Daarmee gaat ze de komende drie jaar onderzoeken of hartfalenmedicijnen even goed werken en even veilig zijn voor vrouwen en mannen. Zo kunnen artsen uiteindelijk beter bepalen welke medicijnen het meest geschikt zijn voor elke patiënt.
![](/sites/default/files/styles/image_171x257/public/profile%20pic%20Bots.jpeg?h=505f6aeb&itok=Lr1mY6yX)
Vrouwen die medicijnen tegen hart- en vaatziekten gebruiken hebben twee keer zoveel kans op bijwerkingen vergeleken met mannen. Deze bijwerkingen kunnen ernstig zijn en direct leiden tot een ziekenhuisopname of blijvende schade aan het lichaam. Sommige vrouwen willen zelfs geen medicijnen slikken uit angst voor mogelijke bijwerkingen. Daardoor lopen deze vrouwen de positieve effecten van behandeling mis. Hun gezondheid kan dan op de lange termijn juist achteruit gaan.
Hoog risico
Vooral vrouwen met hartfalen hebben een hoog risico op bijwerkingen. Het aantal vrouwen met deze ziekte zal in de toekomst sterk stijgen. Dat maakt het extra belangrijk om hun behandeling te verbeteren. “Daarvoor hebben we meer kennis nodig over de verschillen tussen mannen en vrouwen”, licht Bots toe.
Mannen en vrouwen apart
Artsen behandelen hun patiënten altijd volgens richtlijnen. Dat is ook zo bij hartfalen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op grote wetenschappelijke onderzoeken naar medicijnen. “Maar veel onderzoeken naar hartfalen hebben een nadeel. De onderzoekers keken nauwelijks apart naar de werking en bijwerkingen van medicijnen bij vrouwen en mannen. Terwijl je juist voor mannen en vrouwen apart wilt weten hoe veilig en nuttig ze zijn”, legt Bots uit.
Opnieuw analyseren
Daarom gaat Bots de gegevens van deze onderzoeken opnieuw analyseren, maar dan uitgesplitst naar geslacht. Er deden echter vaak (te) weinig vrouwen mee aan deze onderzoeken. Daarom gebruikt de onderzoeker ook gegevens uit grote databestanden met patiëntgegevens. Deze bestanden bevatten veel anonieme gegevens over allerlei patiënten met hartfalen en hun behandeling met medicijnen in de dagelijkse praktijk. Ze weerspiegelen dus goed hoe vrouwen en mannen met hartfalen echt behandeld worden.
Een betere keuze
Welk medicijn is het beste voor die ene patiënt: medicijn A of B? Die vraag kunnen artsen nu helaas nog niet beantwoorden. Daarom gaat Bots de onderzoeksgegevens omzetten in informatie waarmee artsen makkelijker deze keuze kunnen maken. Ook maakt ze een overzicht van voor- en nadelen van verschillende behandelingen. Zo kunnen de arts en de patiënt in één oogopslag zien welke behandeling beter en veiliger is.
Dekkerprogramma
Het Dekkerprogramma is het persoonsgebonden beurzenprogramma van de Hartstichting. De stichting stimuleert hiermee wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten. De beurzen stellen talentvolle onderzoekers in staat een zelfstandige onderzoekslijn op te zetten.