Deelnemers ‘Het wonder van Sint-Maarten’ kijken met plezier terug op het zomerfestival

“Het was een prachtig feest met jong en oud”, blikt een van de deelnemers terug op het zomerfestival ‘Het wonder van Sint-Maarten – de gelukkige stad’. “Diepgang en spektakel gingen hand in hand, en dat alles stevig geworteld in oeroude bronnen! Verbindend!” Hoogleraar Laat en middeleeuws Latijn Els Rose organiseerde het publieksfestival vanuit het NWO VICI-project Citizenship Discourses in the Early Middle Ages, als cadeautje van de universiteit aan de stad Utrecht, die dit jaar negenhonderd kaarsjes uitblaast.
De gelukkige stad
Middeleeuws Utrecht vierde jaarlijks op 4 juli dat stadspatroon Sint-Maarten de stad ook na zijn dood nog beschermde. Relieken, tastbare stoffelijke resten en immateriële wonderverhalen zijn de levende erfenis van de heilige die ‘de gelukkige stad’ koestert.
In het kader van Utrecht 900 vierde Utrecht haar stadspatroon dit jaar opnieuw. Omlijst door een etmaal Gregoriaanse zang in de Domkerk, wisselde een lezingenprogramma en een optreden door tachtig zingende basisschoolleerlingen in het Academiegebouw elkaar af, terwijl in de Domkerk de door studenten gemaakte tentoonstelling ‘De gelukkige stad’ te bezichtigen viel.
Middeleeuwse én nieuwe muziek
Het Gregoriaans Koor Utrecht zong de middeleeuwse muziek uit het twaalfde-eeuwse handschrift UB 406, die van oudsher op 4 juli in Utrecht klonk. Dit beroemde handschrift is door UBU-conservator Bart Jaski tijdelijk uitgeleend aan het Centraal Museum voor de tentoonstelling ‘De gezonde stad’.
Stadsdichter Ruben van Gogh maakte nieuwe liedjes op basis van middeleeuwse teksten en melodieën die de tiende-eeuwse bisschop Radboud voor het zomerfeest componeerde. Dit materiaal, gearrangeerd door studenten van het Utrechts Conservatorium, zorgde voor een spetterend optreden door de kinderen van drie Utrechtse basisscholen in de Aula van de universiteit.
Utrecht: stad zonder muren
Aan het einde van het festival presenteerde Els Rose de publicatie ‘Het wonder van Sint-Maarten: Utrecht een gelukkige stad’ aan Commissaris van de Koning in de Provincie Utrecht Hans Oosters en hoofd Culturele zaken van de gemeente Utrecht Tarik Yousif.
Hans Oosters reflecteerde in zijn dankwoord op de boekomslag met een elfde-eeuwse afbeelding van Sint-Maarten die zijn mantel deelt. In Oosters’ ogen verbeeldt de heilige die op deze miniatuur de stadspoort wijd opengooit voor een arme bedelaar precies het motto van Utrecht 900: ‘stad zonder muren’.

Nu nog te zien
De tentoonstelling in de Domkerk is nog tot 11 augustus te bezoeken. Ook blijft de website www.hetwondervansintmaarten.nl nog tot het einde van Utrecht 900 (11 november) in de lucht, om de opbrengst van het festival te delen. Hier vind je onder andere het boek in open access, de muziek vastgelegd in beeld en geluid en opnames van de tentoonstelling.
‘Het wonder van Sint-Maarten’ kreeg bovendien ruim aandacht in lokale en landelijke media. Lees, kijk en luister hier verder: