6 juli 2018

Herstel de balans in onze financiering

Decanen geesteswetenschappen houden pleidooi voor de geesteswetenschappen

© iStockphoto.com/peshkov

Herstel de balans in onze financiering, dat is de boodschap van de decanen van acht Nederlandse faculteiten geesteswetenschappen. Prof. dr. Keimpe Algra, decaan van de faculteit geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht, ondertekende de brief die in NRC Handelsblad verscheen.

De samenleving kan niet zonder de geesteswetenschappen. Zie bijvoorbeeld de actuele discussies over de invloed van social media, de nationale identiteit, westerse waarden en de wortels van onze cultuur, gevolgen van achterstanden in taalontwikkeling en de vraag of de overheid orgaandonatie als norm mag opleggen.

Al deze kwesties vragen om beschouwing en verdieping. Problemen in de samenleving kunnen niet alleen met technologische vernieuwing worden opgelost.