Debbie Jaarsma nieuwe decaan Diergeneeskunde

Prof. dr. Debbie Jaarsma is per 1 augustus 2021 door het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht benoemd tot decaan van de faculteit Diergeneeskunde. Jaarsma is momenteel hoogleraar Onderzoek en Innovatie van Medisch Onderwijs aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Collegevoorzitter prof. dr. Anton Pijpers is erg blij met de komst van Jaarsma naar de Universiteit Utrecht. “Volgens mij is ze echt de juiste vrouw op de juiste plek. Debbie kent de faculteit al goed. Gedurende haar loopbaan heeft ze een enorme track record opgebouwd op het terrein van onderwijsinnovatie, wat heel goed aansluit bij de ambities en traditie van onze universiteit. Ze is iemand die van de gebaande paden af durft te wijken. Ook heeft ze laten zien dat ze mensen als manager-bestuurder kan verbinden en laten samenwerken. Ik ben ervan overtuigd dat niet alleen de faculteit, maar ook de universiteit als geheel hier vruchten van kan gaan plukken en verheug me op de samenwerking.”

Debbie Jaarsma (1973) studeerde diergeneeskunde in Gent en Utrecht van 1992 tot 2000. Ze brak vervolgens een specialisatie tot patholoog af om hogeschooldocent te worden aan de HAS Hogeschool in Den Bosch (2001-2003). In 2008 promoveerde ze in Utrecht op diergeneeskundig onderwijs. Daarna werd ze hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2014 bekleedt ze in Groningen de leerstoel onderzoek en innovatie van medisch onderwijs en leidt ze de onderzoeksgroep LEARN (Lifelong Learning Education and Assessment Research Network).

“Het is voor mij een hele eer om de faculteit in deze rol te mogen gaan leiden, samen met het faculteitsbestuur en de drie nieuwgevormde departementen”, aldus Jaarsma.  “Ik verheug mij er enorm op om weer samen te werken met oud-collega’s en om nieuwe collega’s te ontmoeten. Om in gezamenlijkheid de mooie ambities van de faculteit en universiteit op te pakken en waar te maken. Na tien jaar werken in twee verschillende UMC’s voelt het goed om weer terug te mogen komen bij diergeneeskunde; toch mijn eerste professionele identiteit!”