De zeespiegel stijgt, en we hebben geen plan B

Longread Vrij Nederland

Verhuizen we straks massaal naar de hoger gelegen Veluwe en gaan we op vakantie naar de Drenther Wadden? Op 9 februari publiceerde Vrij Nederland een prachtige longread over zeespiegelstijging. Vele experts van de Universiteit Utrecht kwamen aan het woord, onder wie Maarten Kleinhans, Michiel van den Broeke, Roderik van de Wal, Marjolijn Haasnoot en Kim Cohen. Laatstgenoemde tekende op verzoek van het tijdschrift een kaart van Nederland zoals het er anno 2300 mogelijk uit komt te zien.

Met zijn scenario schetst dr. Kim Cohen van de Universiteit Utrecht een eindbeeld: hoe het zou kunnen aflopen. Dit is geen kaart van ‘terugkrabbelen na een onvoorziene catastrofe’, maar laat het zien hoe Nederland zonder grote rampen door geleidelijke ontwikkelingen vanaf 2100 zal veranderen.

Cohen gaat er van uit dat tot het midden van de 22ste eeuw het huidige Deltaprogramma wordt gehandhaafd. Voor de kust wordt aanvankelijk op grote schaal zand gewonnen voor stranden en dijken rond de grote steden, zandfort Holland. Daarna stijgt het water zozeer door, tot circa 18 meter boven NAP, dat men niet anders kan dan landinwaarts terug te trekken.

  • Kaart Kim Cohen volledig
  • Kaart Kim Cohen leeg 1
  • Kaart Kim Cohen leeg 2
Links: de volledige kaart. Midden en rechts: voorstadia van de schets om zelf in te kunnen vullen. Klik voor groter.

Een paradijs voor duikers

Het westen van Nederland is verdronken, een ondiepte resteert en de Amsterdamse grachtengordel is een paradijs voor duikers. Door ondiepten worden de golven wel gebroken waardoor zich rond hoogbouwclusters van steden als Amsterdam en Rotterdam en de grootste kustduingebieden Schouwen, Schoorl en Texel eilanden zijn geworden.

De nieuwe Maasvlakte

In Utrecht blijkt de 20ste-eeuwse hoogbouw van Hoog Catharijne toch nog een zegen: ze dient als golfbreker, waardoor de Dom het er nog lange tijd uithoudt. De Betuwepoort is de nieuwe Maasvlakte, gebouwd van gerecycled materiaal dat uit het terugtrekkingsgebied is meegenomen, dat is goedkoper dan zand winnen.

In Brabant en Overijssel zijn ‘neopolders’ aangelegd, net als in aangrenzende delen van België en Duitsland. De Waddenzee is opgeschoven naar de Drenther Wadden.

Lees meer