10 december 2018

De voortzettende woede van de gele hesjes in Frankrijk

© iStockphoto.com/ricochet64

Op 7 december 2018 schreef prof. dr. Geert Buelens (Nederlandse Taal en Cultuur) voor NRC over de aanhoudende protesten van de gele hesjes in Frankrijk. In het artikel gaat hij in op de verschillen en de overeenkomsten met de protesten die in 1968 in Frankrijk plaatsvonden. Tevens was hij te gast bij BNR om te spreken over ditzelfde onderwerp.

Prof. dr. Geert Buelens

De situatie van vandaag verschilt in veel opzichten met de situatie in 1968, stelt Buelens. De gele hesjes willen een generaal aan de macht helpen, terwijl de protestanten van 1968 juist van hun generaal af wilden. Ook de sociale, politieke, economische en ecologische situaties in Frankrijk zijn tegenwoordig een stuk complexer dan in 1968. Tevens valt op dat de groep protestanten uit de vorige eeuw vooral bestond uit studenten, terwijl nu vooral de middenklasse de straat op gaat om te protesteren.

Overeenkomsten

Toch zijn er ook overeenkomsten te zien tussen de twee protesten. Zo spelen de grote vakbonden nu nauwelijks een rol, overheerst wantrouwen tegen de gevestigde democratie en de reguliere media en ruiken radicalen hun kans, aldus Buelens.