17 augustus 2018

De staat van het burgercollectief

© iStockphoto.com

Prof. dr. Tine De Moor (Economische en sociale geschiedenis) was 9 en 14 augustus te gast bij Radio EenVandaag en Omroep Zeeland. Als hoogleraar Instituties voor collectieve actie in historisch perspectief sprak zij over hedendaagse burgercoöperaties en het belang van het collectief voor met name krimpgebieden.

Draagvlak essentieel

Naar aanleiding van de plannen van het Traais Energie Collectief om Terheijden (Noord-Brabant) volledig energieneutraal te maken, werd Tine De Moor door Radio EenVandaag geïnterviewd. Het uitgangspunt was de maatschappelijke rol van energiecoöperaties, waarvan Nederland er zo'n 400 heeft. Motivaties voor het oprichten van dergelijke coöperaties zijn vaak een trage overheid en ontoereikende voorzieningen in krimpgebieden door de vrijemarktwerking, aldus De Moor. Door zelf met initiatieven te komen kunnen lokale voorzieningen worden opgericht of in stand gehouden. Essentieel daarvoor is een breed draagvlak: "zonder draagvlak, zowel maatschappelijk als financieel, kom je er niet".

Zonder draagvlak, zowel maatschappelijk als financieel, kom je er als coöperatie niet.
Prof. dr. Tine De Moor. Foto: Ed van Rijswijk

Dorpsraad als verbindende factor

Volgens De Moor, die de functies van bewonersoverlegorganisaties onderzocht in opdracht van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen, is er ook een belangrijke rol weggelegd voor dorpsraden. Veel collectieven, zoals het Traais Energie Collectief, verenigen zich namelijk op sectoreel niveau. Samenwerking tussen deze collectieven is er nauwelijks, maar zou wel veel kunnen opleveren. Zo zou winst in de energiesector een financieel gat in de zorgsector kunnen opvullen, legt De Moor uit op Omroep Zeeland. Een dorpsraad zou, als neutraal orgaan, kunnen bemiddelen in een dergelijke samenwerking: "Wij denken dat ze een soort meer verbindende rol op organisatorisch vlak tussen burgers kunnen gaan spelen".

meer informatie

Op weblog Sargasso verscheen 4 augustus 2018 een blog met uitgebreider informatie over het onderzoek naar bewonersoverlegorganisaties. Het bericht is hier te lezen.

Prof. dr. Tine De Moor. Foto: Ed van Rijswijk

Tine De Moor

Tine De Moor is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.

Radio-interviews terugluisteren?

Het volledige gesprek op Radio EenVandaag over energiecoöperaties (9 augustus) is terug te luisteren via NPO 1 (uitzending 15.00-16.00, item start op 6:30). Het gesprek op Omroep Zeeland over het belang van dorpsraden (14 augustus) is hier terug te vinden.