2 mei 2017

De spectaculaire kunst van de Qin- en Han-dynastieën

In zijn column in Het Financieele Dagblad (29 april) is prof. dr. Leonard Rutgers (Antieke cultuur) onder de indruk van de kunstschatten uit de Chinese Qin- en Han-dynastieën, die nu te zien zijn in de tentoonstelling Age of Empires: Chinese Art of the Qin and Han Dynasties (221 B.C.-A.D. 220) in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Prof. dr. Leonard Rutgers
Prof. dr. Leonard Rutgers

Beide cultuurperioden hebben veel sporen nagelaten, vertelt Rutgers, maar het is pas sinds de laatste vijftig jaar dat er veel nieuws aan het licht is gekomen over de materiële cultuur van deze bloeiperiode uit de Chinese geschiedenis. De tentoonstelling beoogt precies die ontdekkingen te tonen aan het publiek.

Kraanvogels, zwijntjes van jade en een geldboom

Rutgers was door alle pracht en praal overdonderd toen hij de tentoonstelling bezocht. Zo zag hij een prachtige bronzen kraanvogel, een verzilverde en zeer aandoenlijke olifant, een fantastische vergulde neushoorn, een stevig zwijntje van jade, een koddig hondje van terracotta en een bronzen container met tijgers als handvaten. Tot slot nog een tip: "vergeet bij het verlaten van de tentoonstelling niet om ook de bronzen geldboom te bewonderen. Daaraan groeide geld om het bestaan in het hiernamaals te veraangenamen." Voor degenen die die aansporing niet naast zich neer kunnen leggen: de tentoonstelling is nog tot 16 juli te bezichtigen in New York.