De Middeleeuwen blijven verrassen laat deze digitale tentoonstelling zien

Een van de afbeeldingen uit de tentoonstelling ‘De verrassende middeleeuwen’

Verliefde ridders, prekende vossen en vechtende slakken: de middeleeuwse cultuur kan in moderne ogen vertrouwd of vreemd overkomen, maar is altijd verrassend. In de digitale tentoonstelling ‘De verrassende middeleeuwen’ laten ruim vijftig onderzoekers uit binnen- en buitenland zien welke verrassingen de periode van tussen ongeveer 500 en 1500 ook vandaag nog biedt.

‘De verrassende middeleeuwen’

Bart Besamusca. Foto: Jos Kuklewski
Bart Besamusca. Foto: Jos Kuklewski

De tentoonstelling ‘De verrassende middeleeuwen’ is een cadeau voor Bart Besamusca, die op 25 januari 2023 afscheid nam als hoogleraar Middelnederlandse tekstcultuur in internationaal perspectief. Mediëvisten van het Utrecht Centre for Medieval Studies waren verantwoordelijk voor de samenstelling.

Onderzoekers uit Nederland, België, Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vertellen in korte bijdragen over de middeleeuwse afbeeldingen, voorwerpen, gebouwen of bronnen die zij fascinerend vinden. Er zijn onder meer bijdragen over dieren en monsters, liefde en seks, Utrecht en de voortlevende middeleeuwen.

Het doel van de tentoonstelling is om, in navolging van Besamusca’s enthousiasmerende onderwijs, ook komende generaties studenten en andere geïnteresseerden mee te nemen in de wonderlijke én vertrouwde wereld van de middeleeuwen.