23 augustus 2019

De Lowlandservaringen van een hoogleraar

Overdag deed hoogleraar Daan Scheepers (45) van de Universiteit Utrecht met zijn onderzoeksgroep onderzoek naar wat de Lowlandsbezoekers van veranderende sekserollen vinden. ’s Avonds, nadat ze hun onderzoekstent hadden afgesloten, pikte hij een concert mee. “Ik moest van mijn zoon Anderson.Paak gaan zien. Ik kende hem niet, maar ik las dat er overeenkomsten met Prince waren. Als Princefan sprak me dat aan. Het concert was goed ja. Maar aan Prince kan ie niet tippen.”

Onderzoeksgroep Daan Scheepers

Vanuit de Alphatent, het hoofdpodium op Lowlands dat naast de onderzoekstent van Scheepers’ onderzoekgroep staat, dreunt de muziek van Ronnie Flex of Billie Eilish of Franz Ferdinand door. Onderwijl worden deelnemers aan Scheepers’ onderzoek behangen met elektrodes en krijgen ze een bloeddrukmeter aan een vinger en aan een arm. “Op deze manier, door fysiologische metingen, willen we nog beter achterhalen wat mensen van sociale verandering, van veranderende sekserollen vinden.”

Dit kan niet

Bij het installeren van de apparatuur, op donderdagavond, maakte Scheepers zich zorgen of deze manier van meten hier op Lowlands wel ging werken. “Er werd op dat moment in de Alphatent gesoundcheckt. De diepe technobeat deed alles trillen. Mijn eerste reactie was: dit kan niet, ik moet met de organisatie gaan praten. Maar toen de eigenlijke concerten begonnen bleek de overlast mee te vallen. Ik denk dat alle metingen die we hebben gedaan wel bruikbaar zijn.”

De man-vrouwverdeling was op het festival veel beter in balans dan in ons lab.

Binnenvaartschipper

Scheepers en zijn groep zijn gewend om hun onderzoek in een lab te doen. Daar zijn de deelnemers weinig divers: ze bestaan voornamelijk uit, veelal vrouwelijke, studenten. “Daarom was Lowlands voor ons een uitgelezen mogelijkheid om een diverser publiek aan te boren. Natuurlijk waren er ook hier vrouwelijke studenten die deelnamen. Maar de man-vrouwverdeling was op het festival veel beter in balans. En er deden mensen mee die we nooit in ons lab tegenkomen. Een binnenvaartschipper bijvoorbeeld.”

Bouwlamp

Na het onderzoek en het meepikken van een concert zochten Scheepers en zijn collega’s hun koepeltentjes op. “We stonden op de crew-camping. Dat is iets verder van het festivalterrein, dus de muziek was niet al te hard meer. Wel bleek er bij mijn tentje een bouwlamp te staan waardoor mijn tent ook ’s nachts goed verlicht was. Ik heb toch redelijk geslapen.”

Daan Scheepers gefilmd voor onderzoekstent

Pop-up tent

Scheepers kijkt terug op een geslaagd festival. “Dit was natuurlijk een unieke mogelijkheid om heel snel heel veel en diverse deelnemers te werven. De data gaan we analyseren, en de resultaten zullen we ongetwijfeld in een wetenschappelijk tijdschrift publiceren.” Zondag verliet hij het Lowlandsterrein met een bak vol data over hoe Lowlandsgangers werkelijk denken over veranderende sekserollen. “En achterin mijn auto stond mijn pop-up tent, in volle glorie. Ik heb ‘m geprobeerd op te vouwen, anderen kwamen helpen, maar we kregen het ding niet meer in elkaar.”

Daan Scheepers vertelt over zijn onderzoek op Lowlands