De liefde tussen mens en kat is al eeuwenoud

Column door Leonard Rutgers

© iStockphoto.com/hawaya
© iStockphoto.com/hawaya

Op 4 oktober was het Werelddierendag. Heeft u uw kat een extra snoepje en aai gegeven? Of begrijpt u juist niet wat mensen nu zo leuk vinden aan dit dier? In de column van prof. dr. Leonard Rutgers in het Financieele Dagblad (30 september) vertelt hij over het ontstaan van de relatie tussen mens en kat, die al rond 10.000 v. Chr. is begonnen. 

Prof. dr. Leonard Rutgers
Prof. dr. Leonard Rutgers

Rond die tijd begon de wilde kat zich op te houden in de omgeving van de eerste boeren, waar ze op muizen jaagde. In Egypte werd de kat al gedomesticeerd onder de farao's. Via de internationale zeehandel verspreidde de kat – een handige ongediertebestrijder aan boord – zich vervolgens in alle windrichtingen, en vanaf het jaar 1300 werd de kat ook bewust gefokt. 

Maar al voordat de mens de kat ging fokken was de liefde voor het dier een feit, blijkt uit een bijzondere vondst uit een Romeinse villa in Engeland. Daar werden botresten gevonden van een zwaar gehavende kat, maar de resten laten ook herstel zien. En dat kan maar één ding betekenen, concludeert Rutgers: "Na dat ellendige ongeluk werd het arme diertje niet aan zijn lot overgelaten, maar liefdevol verzorgd, waarna het nog lang en gelukkig leefde."