26 juli 2018

Drie vragen aan data-expert Mirko Tobias Schäfer

De grote schoonmaakactie van Twitter

© iStockphoto.com

In de afgelopen twee maanden heeft Twitter zeventig miljoen accounts verwijderd of ‘geschorst’ volgens dataonderzoek van de Washington Post. De strijd tegen nepaccounts, geautomatiseerde accounts  (bots)  en Twittertrolls gaat onverminderd door. Een reden voor het verwijderen van accounts is de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentiële verkiezingen. Er waren grote hoeveelheden nepaccounts en bots van Russische origine actief in aanloop naar en tijdens de presidentsverkiezingen.

Drie vragen over de grote schoonmaak van Twitter aan data-expert dr. Mirko Tobias Schäfer (Utrecht Data School).

Hoe groot is het probleem met nepaccounts en inactieve accounts?

© iStockphoto.com

De vraag is of nepaccounts en inactieve accounts echt een probleem zijn voor Twitter. Social media platformen willen natuurlijk een grote user base en interactie tussen gebruikers op het platform. Ze willen als platform attractief zijn voor adverteerders. Ze hebben weinig baat bij het verwijderen van alle accounts die nep zijn want ook een nepaccount ontvangt reclame. En reclame is hun bron van inkomsten. Zonder adverteerders geen Twitter. Twitter wil wel het beeld voorkomen dat er te veel nepaccounts zijn.

Op Twitter worden vooral grote accounts vaak door bots en nepaccounts gevolgd; en als je zelf denkt dat je te weinig volgers hebt dan kan je die kopen. Twitterbots en nepaccounts kunnen een scheef beeld geven van de populariteit van bepaalde accounts of meningen omdat deze dan veel volgers, retweets of favorieten blijken te hebben.

De vraag is in hoeverre nepaccounts en bots invloed op het publieke debat hebben. Je ziet politici tegenwoordig een beetje panisch reageren. Er komt druk op te staan op social media platformen om actie te ondernemen tegen zogenaamde "hate speech" en "fake news". Het Netzwerkdurchsetzungsgesetz in Duitsland biedt vanwege zijn hoge boetes een grote stimulans om content en accounts snel te verwijderen. Een controle ten opzichte van de grenzen van vrije meningsuiting vindt niet per se plaats. Duitsland gaat hier naar mijn mening te ver in. De EU High Level Expert Group Fake News and Online Disinformation onder leiding van Utrechtse hoogleraar prof. mr. dr. Madeleine de Cock Buning spreekt zich in hun rapport ook duidelijk uit tegen censuur en repressieve regulering.

Zijn inactieve en nepaccounts eenvoudig te herkennen?

Er zijn meerdere mogelijkheden om dit te doen. Inactieve accounts zijn makkelijk te traceren omdat ze over een langere periode geen tweets versturen, de gebruikers niet inloggen en dus geen activiteit tonen. Twitter moet deze accounts makkelijk in haar database kunnen identificeren.