8 maart 2018

De gevolgen van de Brexit voor het hoger onderwijs

Prof. dr. Marijk van der Wende.
Marijk van der Wende

"Populistisch debat over internationalisering is schadelijk voor de positie van Nederlandse universiteiten, zeker met de komst van de Brexit." Dat zegt de Utrechtse hoogleraar Marijk van der Wende op wetenschapsblog ScienceGuide.

Van der Wende waarschuwt voor de gevolgen van de Brexit voor het hoger onderwijs. Ze interviewde vijftien Nederlandse universiteitsbestuurders en medewerkers van Nuffic en de VSNU. De geïnterviewden geven aan te vrezen voor een harde Brexit. Ze verwachten dat onderzoek en onderwijs laag op de prioriteitenlijst staan van de onderhandelaars.

Belangrijke samenwerkingspartners

Uit de gesprekken en de statistieken die van der Wende raadpleegde blijkt het grote belang van het Verenigd Koninkrijk voor Nederlandse universiteiten. Bij alle gezamenlijke publicaties die Nederlandse onderzoekers schrijven, staat het Verenigd Koninkrijk op de tweede plaats. Uit de interviews blijkt dat samenwerking met Britse universiteiten als heel belangrijk wordt ervaren.

Internationale samenwerking onder druk

In bredere zin signaleert Van der Wende naar aanleiding van de Brexit en de verkiezing van Trump in de VS dat de internationale samenwerking in het westen onder druk is komen te staan. Dit creëert ook onzekerheid in het hoger onderwijs met betrekking tot internationale samenwerking. Het vrije verkeer van studenten, academici en wetenschappelijke ideeën staan daardoor onder druk.