15 november 2018

"De EU heeft méér uit de Brexit deal binnengehaald, dan ik vooraf had verwacht."

Londen in de schemering, drukke staat, Big Ben, bussen

De concept-brexitdeal pakt verrassend goed uit voor de EU, vindt universitair hoofddocent Europees Recht Ton van den Brink. "Tegelijk moeten we uitkijken om ons teveel op de borst te kloppen. De goede oude tijden van de EU zijn voorbij."

De Britse regering en Europese onderhandelaars hebben een boekwerk van bijna 600 pagina's met afspraken afgeleverd. In Groot-Brittannië ligt premier Theresa May fel onder vuur, op het Europese vasteland zijn de meeste reacties positief. Het scheidingsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk regelt een ordelijk vertrek per 29 maart 2019. Het Verenigd Koninkrijk blijft waarschijnlijk in een douane-unie met de EU en betaalt ook nog eens 39 miljard Britse pond voor de "scheiding".

Ton van den Brink: "De tekst van de overeenkomst laat zien dat op vele punten tegemoet is gekomen aan de eisen van de EU zoals die al vanaf het begin duidelijk waren. Vooral de positie van EU-burgers, de grens met Noord-Ierland en de financiële aanspraken op het VK waren belangrijke onderdelen van de onderhandelingsrichtlijnen waarover de EU-27 het al vroeg eens werden." 

De positie van EU-burgers, de grens met Noord-Ierland, de visserij, de rol van het Hof van Justitie, financiële aanspraken op het VK: De EU heeft veel punten binnengehaald.
Universitair hoofddocent Europees Recht, Universiteit Utrecht

"Op deze, en ook op andere punten, de visserij, de rol van het Hof van Justitie, et cetera, heeft de EU-27 veel binnen gehaald. Het Verenigd Koninkrijk wist belangrijke zaken juist niet te realiseren, zoals bevoorrechte toegang voor Britse banken tot de EU Interne markt voor financiële diensten."

"Goed nieuws dus, maar tegelijk moeten we uitkijken om ons als onderdeel van de EU-27 teveel op de borst te kloppen en ons te verbazen over de chaos en het gebrek aan goed oordeelsvermogen in het Verenigd Koninkrijk. Het mag er misschien uitzien als een terugkeer naar vroeger toen de Europese Unie en alles wat lidmaatschap van de EU bracht vanzelfsprekend en goed was, maar die tijden zijn voorbij."

Brexit lezing in Utrecht door Paul Craig (Oxford)

Komende week is aan de Universiteit Utrecht, professor Paul Craig één van de spekers op een conferentie over regelgeving in de EU. Hij zal komen spreken over Brexit. Craig is hoogleraar English Law aan de Universiteit van Oxford en fellow van het St. John’s College in Cambridge. Hij is onder meer gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van het recht van de Europese Unie en Engels bestuursrecht. Craig is ook fellow van het Utrechtse Centrum voor Regulering en Handhaving in Europa (RENFORCE) en het strategische onderzoeksthema Instituties voor Open Samenlevingen (IOS) van de Universiteit Utrecht.

De conferentie begint op 22 november, maar Craig zal ook al een lezing geven op woensdag 21 november, van 13.15 uur tot 15.00 uur aan de Drift 25, ruimte 102.