De dubieuze designerkat

Trouw

Het is een door de mens gemaakt dier dat in het wild niet kan overleven. Daarom willen dierenorganisaties een einde aan het 'martelfokken' van designerkatten.

(...)

Hoogleraar genetica Paul Mandigers van de Universiteit Utrecht vindt dat de komst van designerkatten een gebrek aan empathie blootleggen. "De kat is bewust zo gemaakt, alleen maar omdat hij op die manier voor ons een leuke aaibaarheidsfactor heeft. Dat moet je niet willen." Hij trekt een vergelijking met Franse bulldogs, die vaak ademhalingsproblemen hebben door hun ingedrukte neus. "Als je zo'n hond vertaalt naar een mens, heb je een zwaar gehandicapt persoon. Toch mag dit gewoon." 

(...)


Niet normaal 

Volgens dierenarts Kelly Kessen ontbreekt het mensen als Geurtz aan kennis. "Zolang we moeten uitleggen dat kaalheid of dwerggroei voor een kat niet normaal is, en dat het dier daar last van heeft, hebben we nog een lange weg te gaan." 

Dat de kattenfokster niets merkt aan de dieren, betekent volgens Kessen niets. "Je moet deze kat bepaalde dingen onthouden, om te voorkomen dat hij lijdt. Maar dat is op zichzelf al een vorm van lijden: hij kan niet naar buiten, omdat hij verbrandt in de zon en geen vacht heeft die beschermt tegen kou. Bambino's en Sphynxen kunnen niet zichzelf zijn, ze zijn niet in staat natuurlijk kattengedrag te vertonen." 

Snorharen geven een kat een feilloos richtingsgevoel, en in de vacht zitten sensoren waarmee ze zich oriënteren, vertelt Kessen. "Dat die ontbreken, is een mankement. Dat je het misschien niet merkt aan het gedrag van de kat, zegt niets. Stel dat je zelf in een rolstoel zit en geen pijn hebt, dan kan je ook met me praten en lachen. Toch lijd je." 

Anders dan de meeste gewone katten en honden, kunnen de Bambino en de Sphynx in de vrije natuur niet overleven, zegt hoogleraar Paul Mandigers. "Pas op, ik wil niet zeggen dat dit hét criterium moet zijn voor verantwoord fokken. Maar misschien kan het wel een leidraad vormen. De natuur is een bouwplan. Telkens als je van dat bouwplan afwijkt, introduceer je nieuwe risico's. Deze dieren zijn genetische monsters geworden. Het gaat ons om wat wij leuk vinden, maar het is gewoon dierenmishandeling." 

Fokster Herma Geurtz ziet het probleem niet, zegt ze. "Ik zie hier geen ongelukkige poezen. Het gaat allemaal prima."

Het volledige artikel is verschenen in Trouw, 26 mei 2018.