Database verschillen mens-proefdier helpt dierproeven verminderen

www.interspeciesinfo.com

De Interspecies Database van het 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences heeft een grootschalige update ondergaan. Deze update kan helpen het aantal dierproeven terug te dringen. De database geeft wetenschappelijke informatie over de verschillen en overeenkomsten tussen mens en dier, waardoor de vertaling van onderzoek voor bijvoorbeeld nieuwe medicijnen betrouwbaarder wordt.

In de Interspecies Database (www.interspeciesinfo.com) kunnen wetenschappers informatie vinden over bijvoorbeeld anatomische en fysiologische eigenschappen van bepaalde organen van verschillende diersoorten en van de mens. Door deze waarden te vergelijken, kunnen zij nagaan welke diersoort het meest geschikt is om onderzoek te doen dat daadwerkelijk naar de mens vertaald kan worden. Zo wordt voorkomen dat er onnodige dierproeven worden uitgevoerd waarbij het met die vertaling naar de mens alsnog mis zou kunnen gaan. Bovendien is de database een manier om resultaten uit eerder uitgevoerde dierstudies transparant en beschikbaar te maken, waardoor verdubbeling van onderzoek kan worden voorkomen.

Vrij toegankelijk

De Interspecies Database is voor iedereen toegankelijk. Alle informatie is verkregen uit wetenschappelijke publicaties. Met de huidige update is informatie uit literatuur tot en met het jaar 2018 toegevoegd aan de database, wat bijna duizend nieuwe gegevens heeft opgeleverd. Bovendien is de zoekstructuur van de database verbeterd, waardoor gebruikers nog makkelijker de informatie kunnen vinden die voor hun onderzoek belangrijk is.

Dr. Jan van der Valk, hoofd 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences: “De website biedt een belangrijke service aan onderzoekers, die hierdoor minder tijd kwijt zijn aan het doorzoeken van literatuur. Maar minstens zo belangrijk is het terugdringen van dierproeven waar die eigenlijk te weinig opleveren.”

Gulle gevers

Het 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences heeft als missie dierproeven wereldwijd te vervangen, te verminderen en te verfijnen (de 3 V’s). De update kwam tot stand in samenwerking met het RIVM en dankzij een gift van donateurs van Stichting Vrienden Diergeneeskunde. In de week van 10 juni wordt de vernieuwde Interspecies Database gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de Federation of Laboratory Animal Science Associations (FELASA).

Ook projecten steunen die het gebruik van proefdieren vervangen, verminderen en verfijnen? Steun het 3V-databaseprogramma met een donatie via Vrienden Diergeneeskunde.

 

Contact: dr. Jan van der Valk, hoofd 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences, 030-2532163, 3RsCentreULS@uu.nl