20 december 2017

Dé trofeeën voor de beste masterthesis en bachelorscriptie Biologie

Darwins 2017 voor Emma van Grinsven en Mariska Simpson

De Darwins

De Darwins, dé trofeeën voor de beste masterthesis en bachelorscriptie voor biologiestudenten, zijn dit jaar allebei naar een Utrechtse student gegaan. Emma van Grinsven kreeg de Darwin voor de beste bachelorscriptie en Mariska Simpson voor haar masterthesis. Van Grinsven sleepte bovendien de prijs voor de beste BSc presentatie in de wacht. De Darwins werden uitgereikt tijdens het jaarlijkse Nationaal Congres Biologiestudenten.

Na een eigen voorselectie, dienden de universitaire studieverenigingen dit jaar 25 bachelorscripties en 15 masterscripties in. De wetenschappelijke jury bracht dit aantal terug naar drie per categorie. Deze zes finalisten moesten zich vervolgens op het congres onderscheiden door hun presentatie en een daarop volgende ondervraging door de jury, die bestond uit dr. Sander Gussekloo (Universiteit Wageningen), dr. Peter Klaren (Radbouduniversiteit Nijmegen),  Leen den Oever (directeur Nederlands Instituut voor Biologie), dr. Sharon Kolk (Radbouduniversiteit Nijmegen) en prof. Dr. Tinka Murk (Universiteit Wageningen).

Emma van Grinsven

Voorzitter dr. Sander Gussekloo vertelt dat de jury erg onder de indruk was van de georganiseerde manier waarop Emma van Grinsven haar onderzoek had opgeschreven en presenteerde op het congres. “Voor iedereen begrijpelijk en met figuren die goed bijdragen aan het verhaal.” Daarnaast beantwoordde ze ook de juryvragen heel helder.

Emma van Grinsven rondde haar bachelor Biologie aan de Universiteit Utrecht af met een onderzoek in de groep van Matilde Galli van het Hubrecht Instituut. Zij toonde aan dat er een causaal verband is tussen polyploidizatie van een cel en de toename in celgrootte. Vervolgens onderzocht ze het achterliggende mechanisme. Hiervoor vond ze een mogelijke theorie als kandidaat, maar nog geen sluitende verklaring.

Van Grinsven is inmiddels bezig met de Master Cancer, Stem Cells and Developmental Biology. Voor haar masterstage is ze opnieuw aan het werk in het lab van Matilde Galli, waar ze nu onderzoek doet naar polyploidizatie in het modelorganisme C. elegans.

Mariska Simpson

Mariska Simpson kreeg een Darwin voor haar masterthesis over het positieve terugkoppelingsmechanisme rond het eiwit inositol requiring protein 1 (IRE1), dat een grote rol speelt bij cellulaire stressreacties. Zij voerde haar onderzoek uit aan de Harvard Medical School bij dr. Wayne Lencer. Haar Utrechtse begeleider was prof. Hans Clevers.

Simpson is er in haar masterscriptie en presentatie bijzonder goed in geslaagd het complexe proces dat zij heeft onderzocht over te brengen, aldus de jury. “Zij legt zowel dit proces als haar onderzoek stap voor stap heel mooi uit. Ook bij de beantwoording van de vragen was duidelijk dat zij het onderwerp zeer goed beheerst”, aldus juryvoorzitter Sander Gussekloo.

Simpson gaat, net als Van Grinsven, verder met onderzoek op haar stageplek. Zij zal aan de Harvard Medical School als PhD-student de betrokkenheid van IRE1β onderzoeken bij het moduleren van de proliferatieve respons en stamcelfunctie van het darmepitheel.

Landelijk Overleg BiologieStudenten

Dit derde (succesvolle) Nationale Congres voor Biologiestudenten en de verkiezing van de Darwins worden georganiseerd door het Landelijk Overleg BiologieStudenten (LOBS). Dit bestaat uit vertegenwoordigers uit studieverenigingen Biologie uit het hele land. LOBS organiseert ook jaarlijks een landelijke Masterdag Biowetenschappen (de eerstvolgende is op 19 januari 2018). Zie ook http://www.lobs.eu/nl/.