2 oktober 2015

Daniel Janssen in Dit is de dag: kinderen moeten met de hand leren schrijven

© iStockphoto.com/akajeff

"Het lijkt mij een onzalig idee, als kleine kinderen al leren typen met tien vingers", zei dr. Daniel Janssen (Communicatie) in het EO-radioprogramma Dit is de Dag (1 oktober).

Dr. Daniel Janssen

Janssen reageert hiermee op een uitspraak van Paul Schnabel, die kinderen zo snel mogelijk wil leren typen. Schnabel is voorzitter van de adviescommissie die in opdracht van staatssecretaris Dekker een visie op het onderwijs in 2032 uitbracht.

Janssen is het op dit punt volledig oneens met Schnabel, en licht in het radio-interview toe hoe belangrijk het is dat kinderen tegelijk leren lezen én schrijven: juist doordat ze zelf oefenen met het vormen van de letters, herkennen en begrijpen ze deze ook beter. De fijne motoriek zet allerlei processen in de hersenen in werking. "Lezen gaat dan een stuk eenvoudiger." Ook ziet hij het leren schrijven als een belangrijk onderdeel van de persoonlijke ontwikkeling van een kind. "Er is weinig méér persoonlijk dan je handschrift."

Volgens Janssen gaat leren ook makkelijker vanaf papier dan vanaf een beeldscherm. "Een digitale tekst op een iPad of een E-reader is echt iets anders dan een tekst op papier."