7 april 2017

Dan Hassler-Forest over zonderlinge personages op het scherm

© iStockphoto.com/RyanJLane

In televisieseries en films zien we steeds vaker een hoofdpersonage dat als buitenstaander wordt geportretteerd. Mediawetenschapper dr. Dan Hassler-Forest (Media en performance) geeft in Elsevier (8 april) een verklaring voor de opkomst van de buitenstaander en de zonderlinge eenling als succesvol personage.

Dr. Dan Hassler-Forest
Dr. Dan Hassler-Forest

Kritische functie

Hassler-Forest ziet het zonderlinge personage vooral als een verteltechniek: het is een effectieve manier om het publiek door de ogen van iemand te laten kijken die de wereld heel anders ziet. De buitenstaander heeft dan ook een kritische functie, en maakt het mogelijk iets te vertellen over de tijd waarin we leven. "De moderne tijd, waarin innovatie en technologische ontwikkeling het belangrijkst zijn geworden, heeft bij critici van dat systeem geleid tot vervreemding", zegt Hassler-Forest.

Ander tijdperk

Doordat alles virtueel is geworden, weten we niet precies hoe de wereld werkt, en dat creëert een reactie van zorg. "Je denkt: zou het niet mooi zijn als ik dat wel kon weten, zoals mensen uit vroeger tijden?" Dit verklaart het grote aandeel verhalen over mensen uit een ander tijdperk: die verhalen confronteren ons ermee dat wat voor ons zo natuurlijk en vanzelfsprekend lijkt, helemaal niet zo natuurlijk is. "Iemand uit een meer naïeve en pure context is een aantrekkelijk personage, omdat die een authenticiteit heeft waarvan wij vinden dat we die zelf zijn kwijtgeraakt", aldus Hassler-Forest.