15 november 2018

Op AD.nl, NOS.nl en NPO Radio 1

Dan Hassler-Forest over Stan Lee's nalatenschap

Spider-Man © iStockphoto.com/winhorse
Spider-Man © iStockphoto.com/winhorse

Vorige week werd bekendgemaakt dat stripauteur en gezicht van Marvel Comics Stan Lee (95) is overleden. Dr. Dan Hassler-Forest (Media en Performance Studies), gespecialiseerd in populaire cultuur, was te gast bij verschillende media om te praten over het nalatenschap van Lee. 

Dr. Dan Hassler-Forest
Dr. Dan Hassler-Forest

Spider-Man, Iron Man, X-Men, Wolverine: allemaal superhelden die Stan Lee tot leven bracht. Zijn superhelden en verhalen bereikten een enorm publiek, zowel in comics (de Amerikaanse variant van stripboeken) als in filmbewerkingen. Zijn overlijden "is een gevoelige snaar die geraakt wordt. Hij is wel in zekere zin de geestelijk vader van wat nu de grote kastrekker is in de bioscopen, en dat is de Marvel-filmreeks. We zagen hem daar ook drie a vier keer per jaar in die films terug, dus dat is wel even slikken", aldus Hassler-Forest op NPO Radio 1

innovatief 

Dan Hassler-Forest benadrukt de innovativiteit van Lee's werk in de jaren '60: "hij maakte voor zijn personages een gedeelde wereld, waarin helden elkaar tegenkwamen. Daardoor kon hij langdurige verhaalwereld opbouwen". Daarnaast zegt Spider-Man iets "over wat Stan Lee aan Marvel toevoegde. Voorheen waren de superhelden sterke, grote, stoere mannen, onaantastbaar in hun kracht. Spider-Man was juist heel kwetsbaar. Lezers konden hun problemen veel beter terugzien in deze held. Hij maakte superhelden menselijker."

Spider-Man maakte superhelden menselijker
Dr. Dan Hassler-Forest

Stan Lee's scheppingen

Op AD.nl bespreken Dan Hassler-Forest en stripkenner Michael Minneboo de relevantie van Fantastic Four, Spider-Man, The Incredible Hunk, X-Men en Black Panther. Elk van Stan Lee's scheppingen bracht iets waardevols en nieuws toe aan de comicwereld.