16 februari 2018

Dan Hassler-Forest over de nieuwe blockbuster Black Panther

Trailer Marvel 2018: Black Panther

De nieuwe superheldenfilm Black Panther is de eerste Marvelfilm met een zwarte superheld en een vrijwel volledig zwarte cast en wordt daarom beschouwd als een ware mijlpaal. Mediawetenschapper dr. Dan Hassler-Forest schoof aan bij RTL Late Night om te praten over de film en waarom we zo lang hebben moeten wachten op een zwarte blockbuster.

Dr. Dan Hassler-Forest. Foto: Ed van Rijswijk
Dr. Dan Hassler-Forest

Tevens sprak Hassler-Forest met NRC Handelsblad (14 februari 2018) over de film. Hij geeft aan dat de Black Panther-strips door witte schrijvers en tekenaars werden gemaakt: “Aan de ene kant wordt Wakanda verbeeld als een moderne utopie, maar de inwoners zijn heel stereotype getekend met botjes door hun neus en rieten rokjes aan. Je kan dit cultural appropriation noemen, omdat zwarte verhalen werden verteld en verkocht zonder zwarte makers erbij te betrekken.”

Volgens Hassler-Forest slopen deze stereotypes erin omdat witte makers niet putten uit hun eigen geschiedenis en ervaringen, maar uit een filmrepertoire dat door andere witte mensen is gemaakt. “De laatste paar jaar is dit veranderd, omdat Marvel zwarte schrijvers zoals Ta-Nehisi Coates en Roxane Gay inschakelt. Hun series deden het heel goed en zo zie je wat een verschil een diverse staf kan bereiken” aldus Hassler-Forest.