Dagboeken leggen ziel van keizer Wilhelm II in Huis Doorn bloot

 

Opvliegend, rusteloos, wantrouwend en egocentrisch. Dat zijn slechts enkele karaktertrekken van keizer Wilhelm II, die vanaf 11 november 1918 tot mei 1920 in Kasteel Amerongen verbleef en daarna tot aan zijn dood in 1941 in Huis Doorn woonde. Dankzij de dagboeken van zijn loyale adjudant Sigurd von Ilsemann hebben we vandaag de dag een uniek inkijkje in het dagelijks leven van de verbannen keizer. Historicus dr. Jacco Pekelder (Internationale en politieke geschiedenis) werkte met 14 geschiedenisstudenten in de vorm van een stageproject aan de heruitgave van de dagboeken van Ilsemann.

De studenten hertaalden de tekst, organiseerden de beeldredactie, namen deel aan de redactie en eindredactie en waren nauw betrokken bij het onderzoek voor het inleidende hoofdstuk van Pekelder.

Bekijk de video waarin de studenten een inkijkje in het leven in Huis Doorn geven en over hun werk aan het boek vertellen:

Machteloos

In de dagboeken wordt een veel persoonlijker beeld geschetst van de ex-keizer dan tot nog toe viel te lezen in geschiedenisboeken, krantenartikelen en autobiografieën. De ooit zo machtige heerser blijkt maar al te zeer een mens van vlees en bloed te zijn. Wilhelm kijkt, net als Napoleon, van een afstand machteloos toe hoe zijn eens machtige rijk ten onder gaat. Het Duitse keizerrijk transformeert langzaamaan in nazi-Duitsland. Deze teloorgang wordt uitvoerig besproken met de vele Duitse bezoekers, waaronder edellieden, wetenschappers en schrijvers, die Huis Doorn aandoen.

Het dagboek van Ilsemann beschrijft de volledige ballingschapsperiode van Wilhelm II: vanaf het einde van de Eerste Wereldoorlog tot aan zijn overlijden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De nieuwe uitgave is goed leesbaar voor de moderne lezer door de toevoeging van verklarende voetnoten en een uitgebreide inleiding waarin aandacht wordt besteed aan de historische context. Bovendien is de heruitgave voorzien van veel nieuw beeldmateriaal.

Speciale thema-rondleidingen Ilsemann en Keizertour

Huis Doorn heeft een speciale thema-rondleiding ontwikkeld waarin aan de hand van de dagboekfragmenten het wel en wee van het leven van de verbannen Duitse vorst wordt verteld. Op kasteel Amerongen kunnen bezoekers een ‘Keizertour’ maken.

Voor reserveringen zie www.huisdoorn.nl of www.kasteelamerongen.nl of Twitter @IlsemannDagboek.

De heruitgave van de dagboeken van Ilsemann verschijnt op 11 november 2015.

  • Titel: Sigurd von Ilsemann, Wilhelm II in Nederland 1918-1941, Dagboekfragmenten bezorgd door Jacco Pekelder en Wendy Landewé
  • Uitgeverij: Aspekt, 2015
  • ISBN: 9789461534378
Theepauze bij de houthakkershut in het park van Huis Doorn, circa 1925. Van links naar rechts: majoor M.C. van Houten, dr. Viereck, Sigurd von Ilsemann, Wilhelm II en generaal von Dommes (met sigaret). Op de stoel op de voorgrond zitten twee teckels.
Theepauze bij de houthakkershut in het park van Huis Doorn, circa 1925. Van links naar rechts: majoor M.C. van Houten, dr. Viereck, Sigurd von Ilsemann, Wilhelm II en generaal von Dommes (met sigaret). Op de stoel op de voorgrond zitten twee teckels.