Daan van Uhm benoemd tot hoogleraar milieucriminaliteit aan de Open Universiteit

Daan van Uhm is met ingang van 1 maart benoemd tot hoogleraar milieucriminaliteit aan de Open Universiteit (OU). De leerstoel is ingesteld in samenwerking met het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). Van Uhm studeerde criminologie aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 2016 promoveerde en sindsdien werkt als docent en onderzoeker, sinds 2022 als universitair hoofddocent criminologie (in het bijzonder 'groene criminologie'). In 2022 ontving hij een ERC-beurs voor onderzoek naar 'green laundering', het witwassen van illegaal verkregen tropisch hardhout, beschermde diersoorten, metalen en mineralen.
Daan van Uhm zal aan de Open Universiteit een leidende rol spelen in de oprichting van een Open Universiteit/NSCR-expertisecentrum Milieucriminaliteit, waarin ook andere kennisinstellingen kunnen deelnemen. Dit centrum heeft tot doel het onderzoek en het contractonderwijs op het gebied van de empirische bestudering van milieucriminaliteit op en uit te bouwen.
Het onderzoek binnen de leerstoel zal zich richten op milieucriminaliteit, ook wel 'groene criminaliteit' genoemd. Door de mondiale schaarste aan natuurlijke hulpbronnen schakelen transnationale criminele organisaties steeds vaker over op milieucriminaliteit. Van Uhm zal zijn aandacht richten op de complexiteit van dit type milieucriminaliteit, hoe internationale criminele organisaties hierbij opereren, wat het verband is tussen verschillende type misdrijven en schade en welke wijziging in aanpak dit vereist. Hiervoor zal hij nauw samenwerken met partners in binnen- en buitenland.
Eerder heeft Van Uhm in het project The diversification of organized crime into the illegal trade in natural resources, waarvoor hij in 2018 een Veni-beurs ontving, via een innovatieve benadering onderzocht hoe en waarom transnationale criminele organisaties zich meer toeleggen op de illegale handel in natuurlijke hulpbronnen door het verband tussen milieumisdrijven en andere serieuze vormen van criminaliteit te onderzoeken. Dit onderzoek zet hij sinds 2022 voort met een ERC Starting Grant in het project Green Crimes and Joint Crime Ventures: Laundering Natural Resources, waarin hij zich erop richt te begrijpen hoe en waarom gezamenlijke criminele ondernemingen natuurlijke hulpbronnen witwassen en wat de gevolgen voor het milieu zijn. Daarnaast is Van Uhm bestuurslid van de Working Group Green Criminology, een van de werkgroepen binnen de European Society of Criminology.