CvB update coronavirus 3 november

We hadden gehoopt dit najaar geen nieuwe corona-updates te hoeven versturen. Helaas is dat wel het geval. Het demissionair kabinet heeft in verband met het toenemend aantal besmettingen enkele maatregelen afgekondigd die ook ons raken. Gelukkig valt de impact op dit moment mee. Dat willen we graag zo houden. 

Wij doen een dringend beroep op jullie om mee te blijven werken en je zorgvuldig aan de maatregelen te houden. Schud dus geen handen, blijf echt thuis als je klachten hebt en laat je testen. We moeten persoonlijk, en als samenleving, zoeken naar een nieuwe balans. Enerzijds zullen we met corona moeten leren leven en willen we niet dat het ons bestaan blijvend domineert. Anderzijds is het onze verantwoordelijkheid oog te hebben voor de belastbaarheid van de zorg in het algemeen en onze collega’s bij het UMC Utrecht in het bijzonder. 

Ondertussen gaan we verder op de ingeslagen weg: elkaar behoedzaam ontmoeten, omdat dit zo wezenlijk en ook fijn is. En tegelijk een open gesprek voeren over dilemma’s, bijvoorbeeld als collega’s of studenten zich vanwege een kwetsbare gezondheid grote zorgen maken. In de samenleving ontspoort het debat over corona helaas nog wel eens. Dat collega’s ondanks heftige en onaanvaardbare reacties hun kennis en expertise in de media blijven delen, is belangrijk, moedig en bewonderenswaardig. We hebben de indruk dat het op onze universiteit goed lukt om naar elkaar te luisteren en zaken op te lossen. Dat geldt voor gesprekken in de medezeggenschap, tussen studenten en docenten, in departementen en binnen studentenorganisaties. Dat is iets om te koesteren en vast te houden. 

Mondkapjes bij verplaatsing in gebouwen

Het demissionair kabinet heeft besloten dat er per 6 november opnieuw een mondkapjesplicht komt in publieke binnenruimtes. Draag daarom een mondkapje als je je verplaatst in de universiteitsgebouwen. Als je op de plaats van bestemming zit, kun je het mondkapje afzetten. 

Vanzelfsprekend staat het docenten nog steeds vrij om aanvullende afspraken te maken met studenten. Bijvoorbeeld afspraken over afstand houden tussen docent en student en over het binnengaan en verlaten van de onderwijsruimtes. We adviseren docenten deze aanvullende afspraken te delen met de betreffende cursuscoördinator. 

Wanneer mag je naar de universiteit

Het is inmiddels misschien een open deur, maar waakzaamheid en het nemen van je eigen verantwoordelijkheid blijven belangrijk. Dus kom je naar de universiteit? Doe vooraf altijd de coronacheck om te bepalen of je naar de universiteit kunt komen of thuis moet blijven. 

Test jij jezelf al twee keer per week?

We vragen iedereen om er een gewoonte van te maken om twee keer per week een zelftest te doen, juist als je geen klachten hebt. Je kunt de zelftesten gratis bestellen. Ook zijn zelftesten bij de recepties in onze gebouwen beschikbaar. En heb je wel klachten? Maak dan een afspraak bij de GGD om je te laten testen. 

Verhuizing vaccinatielocatie in het USP

De vaccinatielocatie in het Utrecht Science Park gaat verhuizen. Vanaf 10 november kun je je iedere woensdag van 10.00 tot 17.30 uur zonder afspraak laten vaccineren in het Bestuursgebouw, Heidelberglaan 8. Je hebt daarbij de keuze uit het Pfizer- of Janssenvaccin. Je bereikt de vaccinatielocatie via de aparte ingang links van de hoofdingang (gemarkeerd met vlaggen). 

Coronatoegangsbewijs voor Parnassos en Botanische Tuinen 

Voor Parnassos en de Botanische Tuinen is vanaf 6 november een coronatoegangsbewijs verplicht. Na de check hoef je geen mondkapjes te dragen bij verplaatsingen.