CvB update coronavirus 16 maart

Gisteren, 15 maart, heeft de regering bekendgemaakt dat de coronamaatregelen vervallen met ingang van 23 maart. In deze mail lees je wat dit betekent voor onze universiteit.

Dat de maatregelen vervallen, wil niet zeggen dat corona er niet meer is of niet meer terug kan komen. Het aantal besmettingen is nog steeds hoog en dat heeft zeker voor sommige mensen grote implicaties. Nog steeds geldt: blijf thuis als je klachten hebt en doe een zelftest. De versoepelingen rond corona stemmen echter wel hoopvol. We hopen dan ook dat iedereen een goed voorjaar tegemoet gaat.

Tegelijkertijd begrijpen we dat veel op dit moment overschaduwd wordt door het leed dat wordt veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. We zien initiatieven ontstaan voor vluchtelingen en bijeenkomsten om samen te praten over emoties die de oorlog oproept en om expertise en wetenschappelijke kennis te delen. Voor wetenschappelijke duiding bij de continue stroom aan nieuwsberichten uit Oekraïne kun je De Duiders bijwonen, het gratis actualiteitenprogramma van Studium Generale op 7 april in TivoliVredenburg.

Wil je iets doen voor onze studenten en medewerkers die zijn getroffen door de oorlog? Of wil je gedachten en ideeën uitwisselen? Kijk dan op onze pagina Oorlog in Oekraïne. De Universiteit Utrecht zorgt voor financiële noodhulp aan studenten die in acute financiële problemen zitten. Daarnaast zijn er andere initiatieven om studenten en medewerkers te helpen, zoals de crowdfunding van het Utrechts Universiteitsfonds. Als je daaraan wilt bijdragen, wordt dat gewaardeerd.

Stand van zaken

Thuiswerken

Tot voor kort gold nog: werk voor de helft van je werktijd thuis. De Rijksoverheid heeft dit advies nu losgelaten. We zoeken nu naar een nieuwe balans die goed is voor individuele medewerkers én voor het team: wanneer werk je thuis, wanneer op kantoor? Je stemt dit af met jouw leidinggevende en je team. We werken toe naar een verhouding van gemiddeld 60% op de universiteit en 40% thuis. Dit is in lijn met de afspraken die in de CAO NU zijn gemaakt. Op intranet lees je hier meer over: Vanaf 1 april vergoeding voor 60% reizen en 40% thuiswerken (intranet, inlog vereist).

Openingstijden gebouwen en cateringlocaties

De meeste gebouwen en cateringlocaties zijn weer open volgens de vastgestelde openingstijden. Bekijk de actuele openingstijden van de gebouwen en de cateringlocaties.

Mondkapjes

Je hoeft in de universiteitsgebouwen al even geen mondkapje meer te dragen. Ook in het openbaar vervoer is een mondkapje vanaf 23 maart niet meer verplicht.

Zelftesten

Het is niet meer nodig om een zelftest te doen als je geen klachten hebt. Daarmee vervalt het advies om twee keer in de week te testen als je naar de universiteit gaat en geen klachten hebt. Nog steeds geldt: blijf thuis als je klachten hebt en doe een zelftest.

In isolatie of quarantaine?

Heb je een positieve uitslag van een zelftest? Laat je dan testen bij de GGD. Als ook die uitslag positief is, blijf je vijf dagen in isolatie. Je mag weer naar buiten als je de laatste 24 uur geen klachten hebt.

De quarantaineregels veranderen niet. Weet je niet of je in quarantaine moet? Doe dan de quarantainecheck van de overheid. Je vindt de link ook in onze coronacheck (pdf).

Evenementen

Bij grote evenementen met meer dan vijfhonderd mensen hoef je niet meer vooraf te testen voor toegang. Je hoeft nergens meer je coronatoegangsbewijs te laten zien. De overheid adviseert wel de CoronaCheckApp op je telefoon te laten staan. In andere landen kan nog worden gevraagd om een QR-code.

Internationaal reizen

Voor reizen vanuit het buitenland naar Nederland zijn de regels ook veranderd. Zo hoef je geen vaccinatiebewijs te laten zien als je uit een EU- of Schengenland komt. Reis je naar het buitenland? In veel landen gelden nog steeds coronamaatregelen. Check van tevoren de regels van het betreffende land op de website Reizen naar het buitenland.

Overzicht met uitgangspunten en regels

Bekijk het complete overzicht met de huidige uitgangspunten en regels.